Fuzionálnak a baromficégek

Vágólapra másolva!
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) különböző feltételek teljesítése esetén engedélyezi csak a Bács-Tak Takarmánygyártó és Forgalmazó Kft. és a Kiskunhalasi Baromfifeldolgozó Zrt. fúzióját.
Vágólapra másolva!

A Bács-Tak Kft. januárban szerezte meg a KB Zrt. részvényeinek 50,1 százalékát. Mivel a Bács-Tak az összefonódás engedélyezését csak késve, májusban kérelmezte a GVH-tól, ezért a hatóság 2 millió forint bírságot rótt ki a vállalkozásra.

A GVH vizsgálata során kiderült, hogy az eredetileg takarmány gyártással foglalkozó, de tevékenységi körét a kacsa és bojlercsirke neveléssel kibővítő mindkét cég egyaránt kötődik az ugyancsak a baromfiiparban tevékenykedő Hungerit Zrt-hez.

A GVH szerint az összefonódásban részt vevő vállalkozásoknak nincs azonos tevékenysége, így ebben az összefüggésben gazdasági erőfölényes helyzet létrejöttével vagy megerősödésével nem kell számolni. Erőfölényes helyzet létrehozása ugyanakkor nemcsak egy vállalkozás-csoport egyedüli, hanem két, vagy több vállalkozás közös erőfölényes helyzetének létrehozására is vonatkozik.

Márpedig a KB Zrt. felett az összefonódás révén irányítást szerző Bács-Tak Kft-t tulajdonosi és személyi kapcsolat fűzi a Hungerit Zrt-hez - áll a közleményben. A GVH emiatt csak azzal az előzetes feltétellel engedélyezte az összefonódást, ha a Bács-Tak Kft. üzletrész-tulajdonosa lemond a Hungerit Zrt. felügyelőbizottságában betöltött tagságáról, a KB Zrt. közgyűlése pedig visszahívja a Hungerit tulajdonos-vezérigazgatóját az igazgatóságából.

A versenyhatóság emellett kötelezettségként előírta, hogy 2017. december 31-ig a Bács-Tak Kft. és az általa közvetlenül vagy közvetve irányított vállalkozások nem vásárolhatnak Hungerit Zrt. részvényt.