Eltérően vélekednek az elemzők az OTP-ről

Vágólapra másolva!
Van, aki szerint alulértékelt a tőzsdén az OTP papírja, de akad, aki óvatosságra int. Eközben a bank tulajdonában lévő saját részvények elfogytak - írja a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

Kedden három vélemény jelent meg az OTP-ről. A Citigroupnál továbbra is a kedvencek közé tartozik, a Wood szerint jelentősen alulértékelt, a Raiffeisen viszont - bár 8700 forintra emelte célárát - vételről tartásra rontotta a bankpapír ajánlását.

A Magyar Telekom után az OTP is túl sokat emelkedett a közelmúltban, ezért a Raiffeisen elemzői a bankpapír eddigi vételi ajánlását is tartásra rontották. A ConcordeCall beszámolója szerint a Raiffeisen legutóbb szeptemberben frissítette modelljét, akkor 8300 forintos célárat határozott meg, azonban azóta 30 százalékkal drágultak a papírok.

Hiába emelte meg a cég 8700 forintra célárát, az a piaci ár alatt van, így már nem indokolható egy vételajánlás, csak a tartás. Az utóbbi mellett szól az is, hogy az elemzők szerint a közeljövőben nem várható jelentősebb pozitív meglepetés az OTP-től.

Más véleményen van a cseh Wood & Co.: a prágai brókercég meglepetten állapítja meg, hogy az OTP részvényei csak 11-es P/E-vel forognak, miközben 15 százalékos eredménynövekedés várható a banktól.

Tény, hogy az OTP-re negatívan hat a lassuló hazai gazdasági növekedés, és az új akvizíciókról sem biztos, hogy kedvező hírek érkeznek majd a következő fél évben. A bankpapír szerintük ennek ellenére alacsonyan árazott, így fenntartják 10 200 forintos célárukat, amivel vételi ajánlás párosul.

A Citigroup továbbra is úgy véli, hogy az OTP hitelkihelyezése dinamikusan nő, különös tekintettel a nagy nyereséget hozó fogyasztói hitelekre, a bank régiós terjeszkedési stratégiájából származó, új növekedési területek pedig ellensúlyozhatják majd a hazai megszorító intézkedésekből fakadó negatív hatásokat.

Kockázatként a Citigroup a hazai piacot, az akvizíciós hullámot és a menedzsmentben történt cseréket látja. Mindezek alapján fenntartja közepes kockázatú vételi ajánlását és 9500 forintos célárát.

Az OTP Bank tegnap közzétette, hogy 28 500 részvényt hívtak le a társaságnál működő opciós program keretében, s ezzel a bank tulajdonában lévő saját részvények elfogytak. Mindez nem azt jelenti, hogy az OTP-nek feltétlenül tőzsdei vásárlásba kell kezdenie, hiszen a csoporton belül még akadnak saját részvények: a bank nemrég az alapkezelőtől vásárolt egy nagyobb csomagot.