Németország: hullámzás vagy mélyrepülés

Vágólapra másolva!
Lefelé tart a német gazdaság általános klímáját tükröző Ifo-index, a legfrissebb adatok a vártnál is alacsonyabbak. Kérdés, tartós lesz-e a visszaesés.
Vágólapra másolva!

A piaci várakozások alatt maradt az Ifo német gazdaságkutató intézet kedden nyilvánosságra hozott szeptemberi német gazdaságiklíma-indexe: 105,8 pontról 104,2-re esett, míg a piac 105 pontot valószínűsített.

A jelenlegi helyzet hangulatindexe (109,9) és a következő hat hónapra vonatkozó várakozásokat tükröző adat (89,7) ugyancsak alacsonyabb a várakozásoknál. valamennyi mutató csökkent, jóllehet az év második negyedévében még csúcsokat döntöttek a intézet indexei.

A nagykereskedelem kivételével a gazdaság összes szektora visszaesést mutat, a legmeredekebb csökkenés a kiskereskedelemben mutatkozik - derül ki az osztrák Erste Bank kutatócsoportjának gyorselemzéséből.

Az elmúlt hónapokban először megállt, majd megfordult az emelkedő trend - az Erste szerint kérdés, hogy enyhe hullámzás következik-e, viszonylag magas szinten, vagy valódi mélyrepülésbe kezd a világgazdasági index. Az eddigi fejlemények alapján mindkét forgatókönyvre jó esély volt, de a legfrissebb adatok a pesszimisták érveit támasztják alá.