Kínában hódíthat a Túró Rudi

Vágólapra másolva!
Elsősorban Túró Rudi, kefir és joghurt előállításáról írt alá együttműködési szerződést egy csunghszingi agrárcéggel az EU-Milk Technologies Kft a pekingi magyar-kínai gazdasági fórumon. A mindössze két hete alapított cég a magyar Eximbankot is meggyőzte a projekt életképességéről, így ehhez kétmillió dolláros hitelt kap.
Vágólapra másolva!

A megbeszélések már három éve folytak a leendő kínai partnerrel, azóta zajlik az előkészítés - mondta el Tóthfalusy Péterné, az EU-Milk igazgatója és egyik tulajdonosa a Népszabadságnak.

Három éve a kínai vállalat jelezte: szívesen belefogna a tejtermelésbe. Ennek eredményeként mára már egy tízezer tehénből álló holstein-fríz állományt hoztak létre, amihez az EU-Milk alapítói is segítséget nyújtottak. Már a megbeszélések elején felvetődött az az ötlet, hogy nemcsak tejet, hanem magasabb feldolgozottsági szintű, Kínában lényegében ismeretlen termékeket is gyártsanak és bevezessenek a piacra. Ennek érdekében Tóthfalusy Péterné több nagy hazai céget is megkeresett, ám sehol sem láttak fantáziát az üzletben. Ezért a projektcéget végül négy magánszemély hozta létre, köztük tejipari szakemberek.

Az EU-Milk szerint azért, mert Kínában Túró Rudit gyártanak majd, egészen biztosan nem lesz konfliktusuk a hazai piacon ilyen termékekkel jelen lévő Friesland Hungária Zrt.-vel és a Danone Kft.-vel. Az előállításhoz szükséges technológia és a termék formája ugyanis nincs levédve. A Kínában alkalmazott technológia magyar lesz - kifejezetten az ázsiai piacra fejlesztve -, és a termelést, valamint a minőség-ellenőrzést végző 8-10 szakember is, akiket egyébként a szakmai kapcsolatok révén már ki is választottak. A tervek szerint egyébként a kínaiak által már kialakított tejüzemet fejlesztik tovább. Az ingatlan bővítéséről az ázsiai partner gondoskodik, míg az EU-Milk a gépeket, az alkatrészeket, a technológiát, valamint a know-how-t biztosítja. A tíz évre aláírt együttműködésre is alapozva a kínaiak az időszak végére már 150 ezres tehénszámmal kalkulálnak.

Amikor a tárgyalások érdemi részhez érkeztek, akkor az Eximbank felkérte a Magyar Exporthitel Biztosítót (Mehib) egy előzetes átvilágításra. A Mehib három hónapon keresztül vizsgálta a kínai partnert és a tervezett beruházást, illetve az együttműködést. A biztosító szakemberei végül is fantáziát láttak az ügyletben. Ezek után javasolta az Eximbank a projektcég létrehozását, és állt a beruházás mögé hitellel is.

A tervek szerint az első gyártósort év végéig szállítanák ki, és márciusban indulna a termelés. Az elképzelések szerint a "felvezető" évben napi 100 ezer Túró Rudit állítanának elő, ám az állatállomány elképzelt növelése révén ez alighanem gyorsan emelkedne. Éppen ezért úgy számolnak, hogy a kitelepített gépek 2009-től üzemelnének teljes kapacitással. Most már csak az kell, hogy a tervek meg is valósuljanak, hiszen nagy kínai üzleteket máskor is bejelentettek már Magyarországon, de van olyan, amelyről azóta sem hallottunk többet - olvasható a Népszabadságban.