Végső fázisban az Emfesz erőművének finanszírozása

Vágólapra másolva!
Az ukrán érdekeltségű Emfesz Baktalórántháza térségében épülő erőműve finanszírozásának előkészítése során a bankkonzorcium vezető bankjával végső fázisba értek a tárgyalások - mondta Kiss Péter, a projektben tanácsadó KPMG partnere egy konferencián.
Vágólapra másolva!

Az első, 800 megawatt kapacitás kiépítése 564 millió euróba kerül, aminek 15 százalékát saját forrásból, a többit banki hitelből finanszírozzák. A 2 400 megawatt összteljesítményre tervezett gáztüzelésű kombinált ciklusú erőmű első kétszer 400 megawatt kapacitású blokkját 2011-ben tervezik üzembe helyezni, de a pénzügyi zárás már 2008 végén megtörténik.

Az Emfesz kilenc helyszín előzetes környezetvédelmi vizsgálatát végezte el Baktalórántháza kistérségben. A korábban esélyes Gyulaháza kiesett, mert egy ökológiai folyosó keresztezi. Most három, egyenként 100 hektáros terület maradt, ezek közül választják ki a végleges helyszínt.

A 2 400 megawatt összkapacitás kiépítésének teljes költsége mintegy 1,5 milliárd euró. Az 58 százalékos hatásfokkal üzemelő erőműben keletkező 38 fokos vizet ipari- és mezőgazdasági hasznosításra szánják, és Kiss Péter tájékoztatása szerint óriási a befektetői érdeklődés.

Az erőmű türkmén földgázt használ fel, amely a Testvériség vezetéken ékezik, és a Tiszából nyeri a szükséges vizet, amit műanyag csövön szállítanak a telephelyre. A hosszútávú földgázellátást a földgáz-kereskedelemmel foglalkozó Emfesz biztosítja. A cég évente három milliárd köbméter földgázt értékesít, és további négy milliárd köbméter áll rendelkezésére - mondta Kiss Péter.