Nagy forgalomban erősödött a tőzsde

Vágólapra másolva!
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 370,66 pontos emelkedéssel, 28 218,85 ponton zárt csütörtökön. Az előző kereskedési napi záró értékhez képest ez 1,33 százalékos erősödés. A részvénypiac forgalma 60,68 milliárd forint volt, a vezető részvények árfolyamai erősödtek az előző napi záráshoz viszonyítva.
Vágólapra másolva!

Králik István, a KBC Securities üzletkötője elmondta: az OTP erősödésében közre játszott, hogy a jelzálogpiacok megnyugodtak. Emellett a Lehman Brothers befektetési bank nemrég egy olyan elemzést tett közzé a bankszektorról, amelyben az OTP részvényeinek célárfolyamát 11 800 forintban határozta meg. Így a külföldi érdeklődés megnőtt a magyar pénzintézet papírjai iránt.

Folytatódott a Mol részvényeinek nagyarányú adásvétele is. Nagy volt az érdeklődés mind a külföldi eladók, mind pedig a külföldi vásárlók részéről a papírok iránt. Ezt a kiemelt figyelmet gerjesztette az OMV londoni roadshow-ja - utalt az üzletkötő az osztrák olajipari vállalat legújabb akciójára.

Az üzletkötő véleménye az volt, hogy a kedvező nemzetközi hatások generálták a csütörtöki jelentős forgalmat a BÉT-en. A Mol 150 forinttal, 0,54 százalékkal erősödött, 28 150 forinton zárt, az olajrészvényre 30,67 milliárd forint értékben születtek üzletek.

Az OTP-részvények ára 276 forinttal, 2,97 százalékkal 9575 forintra emelkedett, 20,6 milliárd forintos forgalomban. A Richter-papírok árfolyama 55 forinttal, 0,15 százalékkal 36 950 forintra nőtt, forgalmuk 4,9 milliárd forint volt.

A Magyar Telekom 10 forinttal, 1,04 százalékkal 975 forintra emelkedett, forgalma 1,5 milliárd forint volt. A szerdán kezdett, csehországi központú, AAA Auto Group részvényeinek forgalma 160,4 millió forint volt. A jegyzés 4 forinttal gyengült az előző naphoz képest, és 504 forinton áll.

A tőzsde vezérigazgatója péntekre felfüggesztette a Pannonplast kereskedését - közölték a BÉT honlapján. A tájékoztatás szerint a felfüggesztést az indokolta, hogy a cég pénteken sajtótájékoztatót tart a megújuló energiaforrásokon alapuló új stratégiájáról. A társaság vezetői szerint az ott elhangzó információk jelentősen befolyásolhatják a papír tőzsdei árfolyamát.