A cseh kabinet nem tárgyalt a Molról

Vágólapra másolva!
Mirek Topolánek cseh miniszterelnök hétfőn cáfolta, hogy a cseh kormány részt vett volna a Cseh Energetikai Művek (CEZ) és a magyar olaj- és földgázipari társaság (Mol) között a múlt héten nyilvánosságra hozott stratégiai együttműködésről szóló szándéknyilatkozat kidolgozásában.
Vágólapra másolva!

"Nem. Ha egyszer azt mondom, hogy nem, akkor az valóban nem. Önök tévednek" - jelentette ki Topolánek egy sajtóértekezleten. A kormánynak nincs is joga beavatkozni a két cég együttműködésébe. Arra van itt a CEZ felügyelő bizottsága. Tekintettel azonban arra, hogy a CEZ kétharmadrészt a cseh állam tulajdonában van, természetesnek kell tekinteni, hogy a CEZ tájékoztatta a kormányt a tárgyalásokról. "Erről nem vagyok hajlandó többet mondani" - szögezte le Mirek Topolánek.

A stratégiai együttműködésről szóló CEZ-Mol megállapodás a kormányközi politikai tárgyalások eredménye - írta pénteken a Hospodárské Noviny című tekintélyes cseh politikai és gazdasági napilap. Az Euro című vezető cseh gazdasági hetilap hétfőn megjelent kiadásában pedig azt is tudni véli, hogy a CEZ-Mol együttműködés ügyében a múlt héten a két ország kormányfője Mirek Topolánek és Gyurcsány Ferenc is néhány perces telefonbeszélgetést folytatott.

A Mol azzal, hogy igyekszik a piacon felvásárolni saját részvényeit és tíz százalékukat ideiglenesen eladja a CEZ-nek, az OMV növekvő "barátságtalan" befolyása elől kíván védekezni - írja az Euro. A CEZ-Mol megállapodásnak része lesz az az opció is, hogy a Mol bizonyos konkrét feltételek mellett és egy adott időben visszavásárolhatja ezt a tíz százalékot a CEZ-től. "A visszavásárlás pontos időrendje és a feltételek az OMV további lépéseitől függenek" - mondta a lapnak egy jól értesült, magát megnevezni nem kívánó személyiség.