A cégeket még érdekli Magyarország

Vágólapra másolva!
Kína egyik legnagyobb, tőzsdén is szereplő információtechnológiai társasága Magyarországon fejleszt, Írországból pedig Debrecenbe települ egy szolgáltató központ, ahol 250 embernek adnának munkát - olvasható a Napi Gazdaságban.
Vágólapra másolva!

Ezek mellett Budapestet választotta a texasi központú Celanese Corp. vegyipari alapanyagokat gyártó cég, amelynek termékeit a műanyagipar mellett az építőipar és a mezőgazdaság is felhasználja, illetve bővíti hálózatát a Lufthansa Systems információtechnológiai részlege is.

Így az említett beruházásokkal együttesen 700 új munkahely jöhet létre. Ebben nem szerepel a kínai központ 1000-1200 új álláshelye, amelyről két nappal ezelőtt született megállapodás.

Az év elején 2007-re még négymilliárd euró külföldi működőtőke (FDI) érkezésével számoltak, ám az ITDH előzetes adatai szerint jó esély van arra, hogy ezt a szintet felülmúlják a külföldi befektetések, hiszen az OCO Consulting felmérése szerint 2007. január és április között már 3,5 milliárd dollár működőtőke érkezett Magyarországra.

A képet árnyalja - és a pontos számítást megnehezíti - viszont, hogy a felmérésbe beleszámolják az építőipart és ezen belül is a sztrádaépítéseket.

Közös tanulmányt készített a közelmúltban az ITDH és a Deloitte hollandiai részlege a magyarországi lehetséges üzleti központokról. Azokat a vidéki városokat mérték fel, amelyek alkalmasak lehetnek a multinacionális cégek megtelepedésére. Öt várost javasoltak magyarországi vagy regionális központnak, Debrecent, Kecskemétet, Székesfehérvárt, Pécset és Szegedet.