Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Budapest a Nabucco-projekt fővárosa lett

Vágólapra másolva!
Európának szüksége van a Nabuccóra: így sommázható az európai gázellátásról rendezett budapesti konferencián felszólaló szakemberek véleménye. A mintegy 150 milliárd dolláros projekt mellett pedig további ellátási útvonalakra is szükség lesz, hogy biztosítsuk az öreg kontinens gázellátását. Kiderült egyebek mellet, hogy az amerikaiak nem neheztelnek a Európára, amiért Iránt is bevonná az ellátásba, és olyan vélemény is elhangzott, hogy a vezeték akkor is hasznot hozna, ha sosem szállítana gázt.
Vágólapra másolva!

Az európai energiafüggés növekszik, a gázfogyasztás például tíz év alatt másfélszeresére nőtt, amihez nagy import-igény tartozik - mondta Andris Piebalgs, az Európai Bizottság energiaügyi biztosa. A prognózis szerint 2030-ra a világ olajfelhasználása 30 százalékkal nő. Az EU a világ energiájának hetedét használja, de a fejlődő országok energiaigénye 5-ször gyorsabban nő, mint az EU-é. Ezért is fontos az európai gazdasági súly latba vetése, politikai eszközök alkalmazása, mindez együttműködés keretén belül. Hiszen az EU-s aggályok egyben nemzeti aggályok is, az EU ezért segíthet a kormányoknak céljaik elérésében, de ehhez szolidaritás kell, hiszen egymáshoz vagyunk láncolva - tette hozzá. Az EU mellett az unióval közös érdekeket valló államok egy úgynevezett energiaközösséget alkotnak, amelyhez a remények szerint hamarosan Ukrajna és Törökország is csatlakozhat - mondta a biztos.

Az energiapolitika közös európai biztonsági kérdés, nem csupán nemzetbiztonsági. Jó hír, hogy az EU jó viszonyt ápol a hagyományos és újabb ellátókkal. Az elismert tartalékok mennyisége növekedő trendet mutat, és egyre több ország lép be ellátói szinten is. A legnagyobb források éppen a Kaszpi régióban, a Nabucco eredésénél találhatók, persze ehhez komoly politikai koordináció kell. A hatékonyság javulásával az életszínvonal is javul, új források szabadulnak föl: "nyer-nyer" helyzet jön létre - mondta Piebalgs.

A legsebezhetőbbek

Az ellátásbiztonság szempontjából az "új Európa" nincs kényelmes helyzetben, Kelet-Közép-Európában a kínálati struktúra gyenge. Egyetlen, meglehetősen ingatag ellátási forrásunk van - mondta Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója. Másrészt az infrastruktúra elhelyezkedése sem az igazi, a Kelet-Nyugat irányú vezetékek kapcsolódása rossz, nincs elég tárolókapcitás. Persze, a jelenlegi infrastruktúra tervezésébe nem volt beleszólásunk - tette hozzá Hernádi. A régióban hiányzik az igazi verseny, ezért magasabb szociális és gazdasági költségek jelentkeznek a gázellátás biztosításban. A régión belül Magyarország helyzete még rosszabb. A felhasználásban túl magas a gáz aránya, töb mint 40 százalék. A háztartások több mint 90 százalékában gáz-alapú fűtés van. Ezért is kell Magyarországnak élen járni az új infrastruktúra és az új közép-európai piac létrehozásában - tette hozzá Hernádi.

Az energiabiztonság feltétele új interregionális hálózat kialakítása, amihez a Nabucco roppant fontos, vélte a Mol elnök-vezérigazgatója. Ezen kívül jelentős tárolókapacitásokat kell kialakítani. A növekvő import, az egyre kockázatosabb ellátás, rugalmatlanságok és politikai bizonytalanságok nehezítik az ügyet. Hosszú, merev ellátóláncok működnek, amelyek nem képesek alternatív forrásokat bevonni.

Forrás: [origo]

Magyarország élen jár

Jelenleg Európa gázellátása 3 fő úton történik: Oroszország, Észak-Afrika és az Északi-tenger mellett azonban szükség lenne a közel-keleti és a a Kaszpi régióra is. A Kaszpi-tenger térsége jelentős, új forrásokat biztosíthat Európának - erre építene a Nabucco, mondta Reinhard Mitschek, a Nabucco Gas Pipeline International ügyvezető igazgatója. A vezeték egy közép-európai központba futna be, ahonnan aztán több irányba lehetne továbbítani a gázt. A konzorcium vezetője elmondta, idén el kell kezdeni a projekt infrastrukturális fejlesztéseire a beszerzési eljárást. Magyarország, Ausztria és Románia élen jár a projekt szervezésében, remélhetőleg hamarosan a többi érintett ország is követi őket - mondta a konzorcium vezetője.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről