S&P: marad Magyarország besorolása

Vágólapra másolva!
Megerősítette Magyarország szuverén adóskockázati besorolásait a Standard & Poor's, amely szerint Magyarország "kitartóan halad" a költségvetési konszolidáció felé, jóllehet a hiány továbbra is "nagyon magas".
Vágólapra másolva!

A megerősítés a hosszú futamú adósság közepes befektetői "BBB plusz" osztályzatára, illetve a rövid lejáratú szuverén kötelezettségek elsőrendű "A-2"-es besorolására vonatkozik. Az osztályzatok kilátása stabil, miután az S&P tavaly decemberben visszajavította a kilátást az addigi leminősítést valószínűsítő negatívról.

A Standard & Poor's tavaly nyáron, már a kormány költségvetési konszolidációs intézkedéseinek bejelentése után minősítette vissza az addigi elsőrendű "A mínusz"-ról a jelenlegi közepes befektetői szintre a hosszú futamú devizaadósság besorolását. Akkor még azzal az érvvel, hogy nem látja elégségesnek a meghozott intézkedéseket. Ráadásul akkor még a rontott osztályzaton is fennhagyta a negatív kilátást; ezt javította vissza decemberben a jelenleg érvényes stabilra.

Az S&P-nek a hétfői osztályzati megerősítéshez fűzött elemzése is megjegyzi ugyanakkor, hogy a magyar szuverén besorolásnak továbbra is korlátozó tényezője "a nagyon magas költségvetési deficit, a magas és növekvő kormányzati adósságszint, valamint a nagy külső adósságteher".