Szlovákia elfüstöl mellettünk

Vágólapra másolva!
A legtöbb EU-tagországban a bruttó hazai termék (GDP) a növekedésének üteme visszaesett a második negyedévben. A közép-európai régióból egyedül a szlovákok képesek tartani az első negyedévi ütemet. Szlovákia hazai összterméke ugyanis a második kvadrátban változatlan áron 9,4 százalékkal haladta meg a tavalyi második negyedévit - közölte a szlovák statisztikai hivatal szerdán.
Vágólapra másolva!

A szlovák statisztikai hivatal 9,4 százalékos gazdasági növekedésről számolt be a második negyedévre, ez rakétasebességűnek tűnik a nemrég közzétett 1,4 százalékos magyar bővüléshez képest. A sebességi különbség a közeli jövőben sem csökken a negyedik negyedévre - az Ecostat által - prognosztizált 2,1 százalékos magyar növekedés meg sem közelíti a szlovákok tervezett 8,8 százalékát.

A pozsonyi hivatal augusztusban közölt előzetes becslése 9,2 százalékra szólt. Az első negyedévben - éves összehasonlításban - 9,0, a tavalyi utolsó negyedben 9,6, tavaly évi átlagban 8,3 százalékos GDP-növekedést mértek. Ezzel Szlovákia maradt a csúcstartó a közép-európai új EU-tagok között.

A szlovák pénzügyminisztériumban idén átlagosan 8,8 százalékos gazdasági növekedésre számítanak, ez megegyezik a statisztikai hivatal előrejelzésével is. A korábbi prognózis 8,1 százalékos növekedést mutatott, az év elején pedig még csak 7,4 százalékot valószínűsítettek. Az idei, 2007-es költségvetést 7,1 százalékos GDP-növekedésre alapozták. Jövőre most 6,8 százalékos GDP-többletre számítanak a tavasszal várt 5,6 százalék helyett. Az év elején még csak 5,2 százalékot jósoltak a jövő évre.

Olcsóbb gáz az euró érdekében

A nagy külföldi beruházások "termőre fordultak", az exporttermelés föllendülése nyomán most már a lakossági fogyasztás szerepe nő erőteljesen a GDP-növekedés forrásai között, de a szlovák kormány a központilag szabályozott energiaárak valamelyes leszorításával küzd az infláció ellen. Ezt azonban már rövid távon sem adják ingyen. A pozsonyi kormány több adóval - pontosabban az adókedvezmények csökkentésével - igyekszik ellensúlyozni az egyébként megkurtított szociális terveivel járó többletköltségeit és a kieső egyéb bevételeket, készülve a 2009-re tervezett euróövezeti tagság államháztartási feltételeinek teljesítésére.

A kormány intézkedésére idén elmaradt az év elején szokásos hatósági áremelések egy része, sőt, a lakosság számára januártól 4 százalékkal csökkentették a földgáz árát. Novemberben 4,3 százalékos áremelés volt, tavaly januárban mintegy 5 százalékkal emelkedett a háztartások számára a gáz ára, előtte, 2005. októberben közel 20 százalékos áremelés volt.

Április óta tartás

Mivel azonban az infláció nagyon alacsony, júliusban - tizenkét hónapra számolva - a júniusi 1,5 százalék után 1,2 százalékra, az eddigi legkisebbre csökkent az önálló Szlovákia történetében, így a szlovák jegybanknak - legalábbis inflációs oldalról - nincs oka szigorítással fékezni az export táplálta gazdasági növekedést. A Szlovák Nemzeti Bank idén eddig kétszer csökkentette alapkamatát, március végén és április végén negyed-negyed ponttal 4,25 százalékra, azóta folyamatos a tartás.

A Szlovák Nemzeti Bank év végi előrejelzése 1,3 százalékos tizenkét havi inflációra szól. Ettől jelentősen eltér a statisztikai hivatal kedden közölt, 2,3 százalékos előrejelzése decemberre, de ez is visszafogottabb az eddigi, 2,6 százalékos jóslathoz képest.

A szlovák gazdaság most és a következő években nagy növekedésre "ítélt", elsősorban az autóipar meredek felfutása miatt. Sokévi visszaesés után a lakossági fogyasztás gyorsulva nőtt, de a béremelkedés kisebb a vártnál, és mivel a növekedést főleg az export táplálja, így az infláció részéről továbbra sincs veszélyben Szlovákia 2009-re tervezett euróövezeti csatlakozása - állapította meg a szlovák központi bank korábban.

[origo]/MTI