Megugrott a japán kereskedelmi többlet

Vágólapra másolva!
Csaknem negyed évszázados, 24 éves rekordot döntött meg Japán gazdaságának kereskedelmi többlete augusztusban. Az Európába és a többi ázsiai országba irányuló kivitel nőtt, így ez ellensúlyozta az Egyesült Államokba menő stagnáló exportot.
Vágólapra másolva!

A távol-keleti szigetország kereskedelmi többlete a nyár harmadik hónapjában 288 százalékkal volt magasabb, mint 2006 hasonló időszakában, ami jócskán meghaladja az elemzői várakozásokat. Az elsősorban az autóexportnak köszönhető növekedés közel 6,5 milliárd dolláros többletet eredményezett.

Míg azonban az Ázsiába irányuló kivitel 16,4, az európai pedig 15,6 százalékkal bővült, az Egyesült Államok irányába menő export csak 4,6 százalékkal nőtt - írta meg a BBC. A gyenge amerikai szám újabb jele lehet az USA gazdasági lassulásának.

Elemzők szerint az Ázsiában és Európában tapasztalható export-növekedés segíthet csillapítani azon aggályokat, amelyek szerint az USA egyre nyilvánvalóbb gazdasági lassulása a japán gazdaságot is megrengetheti.

Japán teljes exportja augusztusban 14,5 százalékkal nőtt, az autókivitel 22 százalékal, miközben a behozatal csak 5,7 százalékkal haladta meg az előző havit. Ázsiai elemzők szerint a kontinens gazdasági növekedése továbbra is erős marad, és az ebbe a térségbe irányuló japán kivitel ezért tovább növekedhet. Ez pedig ellensúlyozhatja az Egyesült Államok gazdaságának és keresletének várható lassulásából fakadó hatásokat.