Újabb munkaügyi bírság a Hankooknak

Vágólapra másolva!
Egyelőre nem jön be a dél-koreai abroncsóriás hr-je, rövid időn belül másodszor kínálták meg munkaügyi fronton - ezúttal 16 milkát tesz ki a ceh. A Hankook több mint 30 koreai munkavállalót illegálisan foglalkoztatott. A zsíros állami támogatást kiutaló GKM szerint a dél-koreaiak nem vétettek a szubvenció feltételei ellen.
Vágólapra másolva!

A Hankooknál tartott legutóbbi munkaügyi ellenőrzés során kiderült, hogy 32 embert munkavállalási engedély nélkül foglalkoztattak. Így személyenként 524 ezer forint bírságot kell kifizetnie a cégnek - idézi az MTI az MTV Híradó beszámolóját. Az abroncsgyárban azzal védekeztek, hogy egy ilyen nagy beruházás esetében óhatatlanul előfordulnak hibák, amelyeket rövid időn belül orvosolni fognak.

Túlfoglalkoztattak

Az abroncsmulti legutóbb 8 milliós bírságot kapott a nyakába az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Felügyelőség Közép-Dunántúli Munkaügyi Felügyelőségétől a magyar munkarend és a Munka Törvénykönyve előírásainak súlyos megsértése miatt.

Akkor egy átfogó munkaügyi vizsgálat ereményét hozták nyilvánosságra, amiből kiderült, hogy több alkalmazott 12 órát meghaladóan, 15-16-18 órát is dolgozott folyamatosan, ami ellentétes az előírásokkal. A szabályok szerint a napi munkaidő 8 óra, a rendkívüli munkavégzés ideje napi 4 óra lehet. Ezen túlmenően a Hankook több esetben nem tartotta be azt az előírást, hogy két munkanap között a dolgozóknak legalább 11 óra pihenési időt kell biztosítani.

Minden oké

Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter ezt követően úgy nyilatkozott: a gazdasági tárca a hatályos jogszabályok szerint fog eljárni és megvárja a vizsgálat végét.
Az MTI, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium kommunikációs főosztályán a következő tájékoztatást kapta: a hatályos jogszabályok értelmében a támogatási igény benyújtásának időpontjában kell rendezett munkaügyi kapcsolatokkal rendelkeznie egy cégnek, aminek a Hankook annak idején megfelelt.

Amennyiben a társaság ezt követően kap munkaügyi bírságot, ez nem jár a gazdasági tárca által a beruházáshoz nyújtott fejlesztési támogatás visszafizetésével.