Kezdődhet a Mol-vezetékek építése

Vágólapra másolva!
Három új vezetékszakaszt építhet a Mol az ország keleti felében, ha az ukránok is együttműködnek. A magyar cég a növekvő gázimportigénnyel indokolja a beruházást - írja a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

Megkapta a Magyar Energiahivatal (MEH) engedélyét a Mol Földgázszállító Zrt. három új vezetékszakasz lefektetésére. Az első, ötkilométeres az ukrán-magyar határtól a beregdaróci kompresszor-állomásig vezet. A másik, 125 kilométeres, Beregdarócot köti össze a hajdúszoboszlói Mol-teleppel.

A harmadik Városföld és Algyő között épül, 83 kilométeren. Üzembe helyezésük 2009-re várható. A beruházás részeként a Mol Beregdarócon három, összesen 11 megawatt teljesítményű kompresszort állít majd üzembe, Hajdúszoboszlón pedig kettőt, együtt 8,2 megawattal.

A Mol áprilisban kérte beruházásának jóváhagyását a hivatalnál a növekvő gázimportigényre és a biztonsági készletezés műszaki feltételeinek megteremtésére hivatkozva. Az engedély csak akkor érvényes, ha az ukrajnai rendszerüzemeltető nyilatkozik arról, hogy a csatlakozó ukrajnai gázvezetékek hosszú távon rendelkezésre állnak - írja a lap.