Nyolcszáz új munkahelyet teremt a kínai Livan

Vágólapra másolva!
Idén indul a Livan nevű, környzetbarát csomagolóanyagokat gyártó kínai vállalat borsodi beruházása, és 2009-ben mát dolgozhatnak a gyártósorok. A GKM szerint külföldről is rendelhetnek a termékekből.
Vágólapra másolva!

Több mint 800 új munkahely jön létre közel 18 millió eurós beruházással a Magyarországra települő Livan Biodegradable nevű cégnek köszönhetően - jelentette be a Magyar Évad Kínában rendezvénysorozaton Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyében három év alatt felépülő üzemekben a kínai cég környezetbarát alapanyagokból élelmiszeripari csomagoló-anyagokat állít elő a hazai és az európai piac számára - áll a GKM-nek az [origo]-hoz eljuttatott közleményében.

A 2007 és 2009 között Alsózsolcán és Edelényben megvalósuló beruházás kukorica felhasználásával, a műanyaghoz hasonló tulajdonságokkal rendelkező, élelmiszeripari termékek tárolására alkalmas környezetbarát dobozokat állít majd elő.

Az üzemek kezdetben 50 ezer tonna éves kapacitással a hazai piacra termelnek. A termelést a Magyarországra települő Livan a jövőben további gépsorok beállításával 100 ezer tonnára szeretné növelni, hiszen Európában már most is komoly érdeklődés mutatkozik a termékkör iránt.

A Livan környezetbarát termékkörét jelenleg Európában piaci méretekben még nem állítják elő. A magyarországi kapacitás bővítésével párhuzamosan a cég már az alapanyagot is saját gyáregységében fogja előállítani, és így tervezi kiszolgálni az európai keresletet is.

A gyár által használt alapanyag teljes egészében lebomló növényi keményítő, amely nem mérgező, káros hatásoktól mentes, szagtalan, tűzbiztos, olaj- és hőálló. Egyéb lebomló anyagokkal összehasonlítva könnyen formázható és feldolgozható, továbbá fagyasztóban, illetve mikrohullámú sütőben is jól használható - állítja a közlemény.

A tervezett magyarországi beruházás teljes kapacitására igény mutatkozik a gasztronómiában érdekelt cégek, valamint a nagy élelmiszerláncok és élelmiszer-előállító cégek körében, mivel a lebomló csomagolóanyagok használata piaci előnyt jelent a vállalatok számára a magyar és nemzetközi piacokon egyaránt.

A Livan Biodegradable Product Co. Ltd. már több országban rendelkezik hasonló gyártóegységgel. Termékei forgalmazására szerződést kötött többek között koreai, japán, amerikai, ausztrál, kanadai és orosz vállalattal is.