Jóváhagyták a magyar fejlesztési tervet

Vágólapra másolva!
Jóváhagyta az Európai Bizottság a magyar fejlesztési terv valamennyi ágazati és regionális operatív programját, mégpedig az elsők között a tagállamok sorában - reagált a Brüsszelből érkezett hírre Bajnai Gordon önkormányzati és területfejlesztési miniszter.  
Vágólapra másolva!

A 27 uniós tagállam közül ezzel Magyarország a negyedik a sorban; csak Dániának, Máltának és Hollandiának sikerült előbb véglegesítenie összes - együttesen kilenc - operatív programját - mondta a Világgazdaságnak Bajnai Gordon.

Az Új Magyarország fejlesztési terv (ÚMFT) tizenöt operatív programjának brüsszeli jóváhagyása még csak pénzt, esélyt, lehetőséget jelent. A miniszter szerint viszont aggodalomra ad okot, hogy az ország az elmúlt hét-nyolc évben a lehetségesnél rosszabbul teljesített, késik a jó fejlődési pályára való visszatérés. Ahhoz, hogy Magyarország hatékonyan tudja felhasználni a 2007-13 között rendelkezésére álló európai uniós forrásokat, a miniszter szerint sürgős szemléletváltásra lenne szükség.

Fel kell hagyni azzal, hogy mindig másokban keressük a hibát, és legalább négy területen gyökeres változást szükséges elérni: ez a teljesítménytisztelet, az öngondoskodás, a normakövetés és a szolidaritás - fogalmazott Bajnai. Az ország jó teljesítményének a jele az is, hogy az Európai Bizottság augusztus végén készített jelentése szerint az első, 2004-06-os fejlesztési tervnél az uniós források lehívása magyar részről 61 százalékos volt; ennél jobban csak Észtország és Szlovénia teljesített 62, illetve 64 százalékkal.