Csökkentett az MNB: tartható az inflációs cél

Vágólapra másolva!
A várakozásoknak megfelelően csatlakozott a Magyar Nemzeti Bank a Fed kamatcsökkentéséhez. A 25 bázispontos vágás nyomán az új alapkamat 7,50 százalék. Simor András jegybankelnök óvatosságot ígér a továbbiakra is, de tarthatónak ítéli a 2009-es inflációs célt.
Vágólapra másolva!

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa 25 bázisponttal 7,50 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot hétfői ülésén. A tanács döntése megfelel a piaci várakozásoknak. A testület legutóbb június 25-i ülésén csökkentette a jegybanki alapkamatot, 8 százalékról 7,75 százalékra.

Hosszú vita, de elég egyértelmű döntés nyomán vágott a jegybank 25 bázispontot az irányadó jegybanki kamatból - mondta Simor András MNB-elnök a monetáris tanács ülése után. A tanács megvitatta az 50 bázispontos vágásra és a tartásra vonatkozó javaslatot is.

Simor szerint elérhető a 2009-es, 3 százalékos inflációs cél, de a jegybank ebből a szempontból kiemelten figyeli a bérek alakulását - a jövő évre vonatkozó bérmegállapodás útmutatást nyújthat arra nézve, hogy milyen másodlagos inflációs hatásokra lehet számítani 2009-ben.

A nemzetközi piaci környezet továbbra is bizonytalan az elnök szerint, az azonban szemmel látható, hogy a piac kezd differenciálni a különböző befektetési lehetőségek között: a forintinvesztíciókhoz kapcsolódó kockázati felár jól láthatóan csökkent az elmúlt hetekben. Mindezek alapján Simor szerint kívánatos fenntartani a tanács döntései során eddig képviselt óvatosságot.

A mostani vágást mindenképpen befolyásolta a Fed legutóbbi kamatvágása, de alapvetően a belföldi folyamatokból indult ki a monetáris tanács. A mostani lépés semmiféle garanciát nem jelent a további lazításra, erre akkor lehet csak számítani, ha nem látható semmilyen, az inflációs cél elérését fenyegető veszély.

Egyes tanácstagok kockázatot vélnek felfedezni az élelmiszerárakban (ezt a jegybank stábja is alátámasztja), ám a piaci várakozások alacsony inflációhoz horgonyzottak, s a jegybankárok is ebből indulnak ki. Simor szerint azonban amennyiben más irányt vesznek a folyamatok, a monetáris tanácsnak, illetve a monetáris politikának reagálni kell - ám semmiképpen sem szeretnének megelőlegezni bármilyen erre irányuló lépést.

Az előző kamatdöntő ülés óta rendelkezésre álló új információk nem változtattak érdemben a makrogazdasági kilátásokon. A monetáris tanács a potenciális szintjétől elmaradó kibocsátásra és az infláció fokozatos mérséklődésére számít a következő két évben - áll az MNB honlapján a döntés indoklásaként megjelent közleményben.