Átalakítja a kormány a nyugdíjrendszert

Vágólapra másolva!
Hamarosan a kormány elé kerül a nyugdíjrendszer átalakítása. A kabinetnek a korhatáremelésről, az idő előtti nyugdíjazás és a fegyveres testületeknek adott engedmények újraszabályozásáról, a nyugdíjemelés új módszeréről kell döntenie rövidesen. Évi 150 milliárd forint hiányt halmoz fel a hazai nyugdíjkassza. A jelenlegi számítások szerint 2013 és 2015 között kell elkezdeni a fokozatos emelést, hogy 2019-re vagy 2020-ra egységesen 65 év legyen a nyugdíjba vonulás korhatára.
Vágólapra másolva!

Ez a tetemes hiány a jövőben csak emelkedhet. A távlati előrejelzések 2030 tájára drámai változásokat ígérnek. Sokkal több lesz a nyugdíjas, akiket a jelenleginél jóval kevesebb aktív dolgozó befizetéseiből kell ellátni - derül ki a Népszabadságból.

A nyugdíjreform fő csapásiránya a korhatáremelés, az idő előtti nyugdíjazás szabályainak további szigorítása, illetve a fegyveres erőknek adott engedmények jelentős korlátozása lesz. A többelemű változtatás indoka, hogy a nyugdíjkorhatár emelése önmagában már nem elég a nyugdíjrendszer válságának elkerülésére, hiszen jelenleg - bár 62 év a korhatár - átlagosan 4-5 évvel korábban mennek nyugdíjba az emberek.

Tavaly döntöttek már arról, hogy 2008-tól kisebb nyugdíjra számíthat, aki idő előtt kéri azt. Igaz, ha megvan a 38 év szolgálati idő, jár a teljes ellátás. Ezt meg akarják szüntetni.

Komolyabb változásokra kell számítaniuk a fegyveres testületek tagjainak, akik jelenleg kivételes kedvezményekben részesülnek. Most 25 éves szolgálati idő után elmehetnek nyugdíjba. A tervek szerint teljesen eltörölnék e testületek nyugdíjengedményeit: bár a kötelező szolgálati idő fokozatosan kitolódna akár 35 évre. A nyugdíjszámítás módjában ugyanakkor idővel akár át is vennék a "normál" szabályokat. A változások nem érintenék azokat, akik már legalább 20 éves szolgálati idővel rendelkeznek, ők a korábbi kedvezmények szerint mehetnének majd nyugdíjba.

A reform másik pillére szinte észrevétlenül ugyan, de már tavaly "megépült". A múlt évi döntés kivette az induló nyugdíj számításának alapjából a befizetett nyugdíjjárulékot, ami 7-8 százalékkal mérsékli a kezdő nyugdíjak összegét.

A nyugdíjemelés szabályozásáról viszont még folyik a vita. A jelenlegi svájci indexálás szerint a havi juttatás az infláció és a béremelkedés átlagával nő minden évben. Ez is változni fog. Az egyik javaslat szerint az inflációt és a béremelkedést nem fele-fele részben, hanem más arányban, például 75-25 százalékban vennék alapul a számításnál. Egy másik javaslat szerint csak az infláció követése lenne garantált.

Minden bizonnyal előbb-utóbb dönteni kell a nyugdíjkorhatár általános emeléséről is. A jelenlegi számítások szerint 2013 és 2015 között kell elkezdeni a fokozatos emelést, hogy 2019-re vagy 2020-ra egységesen 65 év legyen a nyugdíjba vonulás korhatára - írja a Népszabadság.