Erősödéssel nyitott a tőzsde

Vágólapra másolva!
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 59,82 pontos emelkedéssel, 27 453,02 ponton nyitott kedden. A hétfői záró értékhez képest ez 0,22 százalékos erősödés.
Vágólapra másolva!

A Budapesti Értéktőzsde a kibocsátó kérésére felfüggesztette a Mol részvények kereskedését kedden 9 órától visszavonásig. Az ok minden bizonnyal az OMV keddi közleménye, amelyben az osztrák olajtársaság azt írja: kész a Mol részvényeseinek 32 000 forintos részvényenkénti vételáron ajánlatot tenni, amint elhárulnak azok az akadályok, amelyek akadályozzák a szavazati jogok révén történő irányításszerzést a Mol-ban.

A Mol fölfelé húzhatja a BUX-indexet. Péter János, a KBC Securities üzletkötője elmondta: egyelőre nem egyértelmű, hogy az OMV milyen formában kívánja tovább növelni - a mostani bejelentés szerint - 20,2 százalékos részesedését a Molban. Hivatalos nyilvános vételi ajánlat egyelőre nem érkezett az OMV-től, valószínűbb, hogy piaci vásárlásokkal akar további részesedést szerezni.

Az OMV által megjelölt 32 ezer forintos vételár több mint 15 százalékkal magasabb a Mol részvények hétfői 26 970 forintos záróáránál. A tőzsdei szabályok maximálisan 15 százalékos elmozdulást engedélyeznek a bázisárhoz képest - fejtette ki a kereskedő. Mindezek alapján a Mol piacán élénk forgalom és áremelkedés várható, ami az indexet is fölfelé húzhatja. Az összes többi papír szereplése mellékes a keddi napon - mondta Péter János.

Hétfőn a BUX 3,09 pontos, 0,01 százalékos csökkenéssel, 27 393,20 ponton zárt. A részvénypiac forgalma megközelítette a 25 milliárd forintot, a vezető részvények árfolyama vegyesen változott.