Vágólapra másolva!
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) engedélyezi, hogy a Cargill Holdings B. V. irányítást szerezzen az Agrograin Kereskedelmi Zrt. felett - közölte a versenyhivatal.
Vágólapra másolva!

A Cargill augusztus elején fordult a GVH-hoz, hogy megvásárolná az Agrograin részvényeinek 64,43 százalékát, amivel a magyar gabonakereskedelmi társaság 100 százalékos tulajdonosává válna. A GVH közleménye szerint a versenyhatóság az összefonódás hatásait vizsgálta. A vizsgálat feltárta, hogy az Agrograin és a Cargill-csoport egyetlen olyan árut sem értékesít, amelyből részesedésük akár külön-külön, akár együttesen Magyarországon elérné azt a mértéket, amely felett felmerülhetnek versenyaggályokra alapot adó hatások.

Az Agrograin Zrt. 1994-es alapítása óta Magyarország egyik legnagyobb gabonakereskedelmi vállalatává nőtte ki magát. A cég honlapján szereplő adatok szerint tavalyi árbevétele több mint 48,9 milliárd forint volt, évente mintegy 2 millió tonna árut mozgat meg. Tevékenységi köre lefedi a szántóföldi növénytermesztés termékeinek bel- és külkereskedelmét, a fehérjetakarmány importját, valamint a búzaliszt gyártását. Az Agrograinnek az egész országot lefedő kereskedelmi hálózata és 2 export-kikötője van a Dunán. Az Agrograin résztvevője a Chicagói Árutőzsdének és a Budapesti Értéktőzsde áruszekciójának.

A Cargill az idén júliusban jelentette be, hogy az Agrograin Zrt. 100 százalékos tulajdonosává kíván válni. A Magyarországon 23 teleppel és 290 munkavállalóval rendelkező Agrograin 1995 óta joint venture partnere a Cargillnak. A Cargill korábbi közlése szerint a tranzakció szorosan illeszkedik stratégiájába, hogy erősítse a közép- és kelet-európai térségben a felvásárlási kapacitást, és növelje a hatékonyságot a gabona és olajosmagvak piacán.

A Cargill nemzetközi élelmiszer-ipari, mezőgazdasági és kockázatkezelési termékeket és megoldásokat szállító cég. A világ 66 országában van jelen, 153 000 munkavállalót foglalkoztat. A cég 1995 óta aktív Magyarországon, amikor kisebbségi részesedést szerzett az Agrograinben, majd 2001-ben megszerezte az Agribrands magyarországi takarmánykeverő üzletét. Jelenleg Karcagon és Kaposváron rendelkezik modern takarmánykeverővel.

[origo]/MTI