Kóka: Eddig nem javasoltak gázáremelést

Vágólapra másolva!
A gázár emelésére még nem érkezett javaslat az energia hivataltól a gazdasági tárcához - mondta Kóka János gazdasági miniszter. Veres János pézügyminiszter pedig arról beszélt, hogy az új adójavaslatokban az üzleti szféra észrevételeit is figyelembe fogják venni. A tárcavezetők részt vettek a Versenyképességi Tanács ülésén.
Vágólapra másolva!

A gáz esetleges drágulására a Magyar Energia Hivatal tehet javaslatot a Gazdasági és közlekedési Minisztérium felé, de erre még nem érkezett javaslat. A gazdasági miniszter a Hankook-bírság kapcsán azt mondta, a gazdasági tárca a hatályos jogszabályok szerint fog eljárni és megvárja a vizsgálat végét. A gazdasági és közlekedési miniszter szerint a munkaügyi jogszabályok betartásának, illetve be nem tartásának nincs hatása a beruházásra, az állami támogatás folyósítására.

A hatályos jogszabályok értelmében a cégnek a támogatási igény benyújtásának időpontjában kell rendezett munkaügyi kapcsolatokkal rendelkeznie. Ennek a feltételnek a Hankook annak idején megfelelt. Amennyiben a társaság ezt követően kap munkaügyi bírságot, ez nem jár a gazdasági tárca által a beruházáshoz nyújtott fejlesztési támogatás visszafizetésével.

Adóváltozások

Veres János pénzügyminiszter a Versenyképességi Tanács ülését követően elmondta, az üzleti szférában folytatott konzultáció után a javaslatok egy részét várhatóan beépítik a jövő évi tervezett adótörvényekbe. A miniszter szerint ahol lehetséges, minden területen érvényesül majd az egységesítés és az egyszerűsítés az adóváltoztatások során. Jövőre nem cél az adótömeg növelése - mondta Veres.

Cégterhek

Magyarországon a vállalkozások a GDP 6-6,5 százalékának, azaz 1200-1500 milliárd forintnak megfelelő összeget fizetnek ki valamilyen módon az állami, illetve az önkormányzati adminisztrációval összefüggésben. A gazdasági miniszter szerint az EU-s átlag ennek kicsit több mint a fele, azaz még több száz milliárd forintot lehetne megtakarítani az adminisztráció további csökkentésével. A kormányzati program ("Üzletre hangolva") első eredményei közé sorolta azt, hogy Magyarországon egyszerűbbé, gyorsabbá és olcsóbbá vált a vállalkozások indítása, a vállalkozásindításkor a tőkekövetelményt, illetve az illetéket is jelentősen csökkentette a kormányzat. A jövő évtől Magyarországon a térségben egyedülállóként egy óra alatt lehet majd céget regisztráltatni, és 2008. július 1-től kötelező lesz az elektronikus cégeljárás az országban - jelentette ki Kóka János.

A Fidesz szerint adót kéne csökkenteni

A Fidesz szerint a jelenlegi kormányzati lépések nem segítik a versenyképességet, ezért adócsökkentésre lenne szükség - mondta a párt szóvivője pénteken, reagálva a pénzügyminiszter és a gazdasági miniszter aznapi sajtótájékoztatójára. A kormány csak beszél a versenyképességről, de döntéseivel éppen ellentétes folyamatokat indít el, hiszen ellehetetleníti a gazdaság lelkét adó kis- és középvállalkozásokat - hangsúlyozta a Szijjártó Péter. A versenyképesség növeléséhez adócsökkentéssel kellene segíteni a kis- és közepes vállalkozások működését, munkahelyteremtését és többletberuházásait, valamint mérsékelni kellene az élőmunka adóterheit is - mondta.