Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Angol bank rántja magával a tőzsdéket

Vágólapra másolva!
Ismét nyugtalanok az európai tőzsdék. A vezető indexek kivétel nélkül estek, a BUX is komoly veszteségeket szenvedett el.
Vágólapra másolva!

Nemcsak az európai tőkepiacokat, a banki szektor papírjait, de a fontot is, illetve a nagy-britanniai bankrendszerbe vetett bizalmat is maga alá temette a Northern Rock, amely péntektől tegnapig betétállományának 8 százalékát - bő kétmilliárd font - veszítette el. A negyedik legnagyobb brit jelzálogbanknak számító hitelintézet fiókjai előtt tegnap is hosszú sorok kígyóztak.

A Northern Rock három nap alatt piaci értékének közel 37 százalékát bukta el a Londoni Értéktőzsdén (LSE). A Merrill Lynch befektetési ház egyszerűen megfelezte a Northern Rockra korábban adott, ez évre vonatkozó profitbecslését hozzátéve: a jövőbeni profitra vonatkozó bármilyen előrejelzés nem más, mint fantáziálás.

Az elemzők szerint valószínű, hogy a bankot feldarabolják, vagy felvásárolják. A pánikban a font is gyengült: árfolyama a lélektani kétdolláros határ alatt is járt. Az euró egyébként 2006 júliusa óta nem látott módon erősödött a brit devizával szemben, egy fontért tegnap délután már 1,4431 eurót adtak.

A Northern Rock miatti pánik átterjedt a brit, majd az európai bankszektorra, később pedig a gazdasági fejlődéssel szorosan összefüggő vállalatok, például az építőipari cégek papírjaira is.

Ráadásul a Citigroup - valószínűleg a pénteken kirobbant pániktól függetlenül - kilenc európai bank részvényeire vonatkozó ajánlását rontotta, valamint mérsékelte a pénzügyi szektorra vonatkozó prognózisának a számait. A világ legnagyobb bankcsoportjának számító Citigroup elemzői többek között a Deutsche Bank, a Depfa Bank, illetve a Hypo Real Estate Holding papírjait is tartásról eladásra minősítették le. Ugyanerre a sorsra jutott a brit Bradford & Bingley és az Alliance & Leicester részvénye.

A Northern Rock papírjainak a célárát a Citigroup 47 százalékkal, 400, a Deutsche Bank 43 százalékkal, 270 pennyre mérsékelte, miközben a részvény árfolyama Londonban már 270 penny környékén járt - olvasható a Világgazdaságban.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről