A Moody's visszaminősítette az FHB-t

Vágólapra másolva!
Agresszív mértékben, négy fokozattal rontotta kedden az FHB Jelzálogbank hosszú távú devizabetéti besorolásait a Moody's Investors Service, az eddigi elsőrendűről a közepes befektetői sáv alsó szélére, arra hivatkozva, hogy az állam eladta többségi részesedését a pénzintézetben. Kedden a Fidesz kifogásolta az FHB privatizációját, Veres János és az ÁPV Zrt. azonban elégedett.
Vágólapra másolva!

A nemzetközi hitelminősítő a londoni közlemény szerint az FHB hosszú futamú devizabankbetéti besorolását az eddigi "A2"-ről "Baa3"-ra módosította; a rövid távú devizabetéti osztályzat "Prime-1"-ről két fokozattal "Prime-3"-ra romlott.

A Moody's az indoklás szerint annak nyomán minősítette le az FHB-t, hogy az ÁPV Zrt. nemrég a másodpiacon étékesítette az FHB Jelzálogbankban birtokolt, 50 százalék plusz 1 szavazatnyi állami részvénypakettet.

A Fidesz az FHB-bankcsoport privatizációjának körülményeiről Veres János pénzügyminisztert kívánja meghallgatni a parlament költségvetési bizottságában, mert a párt szerint sem a tranzakció módja, sem időzítése nem volt helyes. Erről Varga Mihály, a bizottság fideszes elnöke beszélt keddi budapesti sajtótájékoztatóján. A legnagyobb ellenzéki párt alelnöke szerint a kormány nem képviselte megfelelően a magyar állampolgárok érdekeit. Szerinte a kormány komoly demokráciadeficitjét jelzi, hogy a privatizáció lezárására vonatkozó korábbi ígéretekkel ellentétben mégis eladták az utolsó magyar kereskedelmi bank részvényeinek 50 százalékát plusz egy részvényt. Az egykori pénzügyminiszter úgy vélte, kifogásolható az értékesítés módja, hiszen a gyenge hazai tőkepiacra tekintettel kérdés, hogy a magyar kisbefektetők miért nem kaptak lehetőséget a vásárlásra, miért csak limitált intézményi befektető vehetett részt az ügyletben. A Fidesz az eladás helyszínét is kifogásolja, hiszen a részvényeket Londonban bocsátották ki, nem Budapesten, ahol az FHB bejegyzett székhelye van. Varga Mihály közölte: a kormánynak "sikerült" a jelzálogpiaci válság kellős közepén, 3 hónap legalacsonyabb árfolyamú pontján eladni a részvényeket, ráadásul a kibocsátáskor az aktuális árfolyam alatt vásárolhattak részvényeket az intézményi befektetők.
Budai Bernadett kormányszóvivő közölte, ha ilyen hivatalos megkeresés érkezik, a pénzügyi tárca vezetője a bizottság rendelkezésére áll.

Veres János pénzügyminiszter Augusztus 31-én elmondta: az állam az elmúlt tíz évben 8 milliárd forintot fektetett be az FHB Jelzálogbankba, és a bank részvényeinek értékesítéséből a privatizáció két ütemében 80 milliárd forint bevételhez jut.

Az állam az FHB 50 százalék plusz 1 szavazatnyi pakettjét értékesítette augusztus 29-én este gyorsított könyvépítéses módszerrel, részvényenként 2 025 forintos áron. Oravecz Péter, az ÁPV kommunikációs igazgatója kedden annyit közölt ezzel kapcsolatban, hogy a mostani értékesítésben több mint két tucat hazai és nemzetközi (ausztriai, svájci, holland és angolszász) intézményi befektető szerzett egyenként legfeljebb 2-3 százalékig terjedő tulajdoni hányadot.

Az ÁPV szerint a gyors végrehajtás az előző napi záróárhoz (2 145 forint/részvény) képest jelentkező minimális, mintegy 6 százalékos diszkont visszaigazolta az értékesítési technika eredményességét.