A Moody's is aggódik a hitelválság miatt

Vágólapra másolva!
A Mooody's 40 százalékos esélyét látja annak, hogy az amerikai gazdaság recesszióba süllyed, mivel kiderülhet, hogy a lakóingatlan-piaci zuhanás nagyobb az eddig vártnál is.
Vágólapra másolva!

A 2001-es merényletsorozat utáni időszak óta nem volt olyan magas az amerikai recesszió veszélye, mint most - áll a Moody's Investors Service szerdán Londonban kiadott elemzésében, amely szerint a recesszió elkerüléséhez már a legközelebbi jövőben meredek kamatcsökkentés szükséges a Fed részéről.

A nemzetközi hitelminősítő rendszeres globális hitelfolyamat-elemzéseinek új összeállítása szerint a Moody's most 40 százalékosra becsüli annak az esélyét, hogy az amerikai gazdaság recesszióba süllyed. Ez borúlátóbb a korábbi londoni előrejelzéseknél. Az Economist Intelligence Unit (EIU), a világ legnagyobb gazdasági előrejelző csoportja Londonban kiadott augusztusi világgazdasági jelentésében egyharmados eséllyel jósolta, hogy az amerikai gazdaság 2007-2008 folyamán recesszióba süllyed.

A 2004 júniusa és 2007 első negyedéve között az amerikai piacon kiadott, különböző kategóriájú jelzálog-hiteleknek - köztük a nem elsőrendű, "subrime" piacra folyósítottaknak, amelyeknek tulajdonérték-fedezete 10 százaléknál alacsonyabb - hozzávetőleg a 70 százaléka, vagyis 1300 milliárd dollárnyi kinnlevőség tekinthető erősen kockázatosnak. Ebből 27 százaléknyi részre valószínűsíthető ténylegesen, hogy nem fizetővé válik - áll az elemzésben.

Az amerikai lakóingatlan-piaci visszaesés mélypontja körülbelül még további egy évnyire lehet. A ház azzal számol, hogy az új és használt lakóingatlanok értékesítése 2008 közepére, éves szintre számolva hatmillió egységre csökken, ami az idei júliusi szintnél 9,4 százalékkal kevesebb. Az elkezdett új lakóingatlan-építkezések várhatóan 28 százalékkal csökkennek egyéves távlatban az idei júliusi szinthez képest.

A hitelminősítő szerint ugyanakkor mindezzel együtt is valószínűbb, hogy sikerül elkerülni az amerikai recessziót. A pénzügyi, és a pénzügyi szektoron kívüli üzleti szféra egyaránt át fogja vészelni a mostani piaci visszaesést, és az exportnövekedés enyhíti a belső fogyasztás csökkenésének hatásait.

A recesszió elkerüléséhez azonban erősen szükséges az is, hogy a Federal Reserve monetáris testülete már a következő két kamatdöntő ülésen fél százalékponttal csökkentse a kamatszintet, áll az elemzésben.