Átszabatná az adórendszert a Bankszövetség

Vágólapra másolva!
A Magyar Bankszövetség támogatja az adómentes megtakarítások lekötési idejének meghosszabbítását, illetve ennek ösztönzését adókedvezményekkel. Elutasítanak azonban minden olyan megoldást, amely különbséget tesz banki és nem banki megtakarítás között - áll a szövetség közleményében.
Vágólapra másolva!

A szövetség elnökségének véleménye szerint sürgető feladat a magyar adórendszer egészének újragondolása. Úgy vélik, hogy a hosszú távú célokhoz illeszkedő részletintézkedések megtétele önmagában még akkor is helyes, ha az átfogó adóreformot célzó koncepció még nem alakult ki. Ebből következően a szövetség támogatja a Budapesti Értéktőzsde, a Befektetési Szolgáltatók Szövetsége és a BAMOSZ ötpontos javaslatcsomagjának két fő célját, a pénzügyi eszközökben megjelenő megtakarítások lekötési idejének meghosszabbítását, valamint a lakosság pénzügyi ismereteinek bővítését.

A bankszövetség szerint helyes, ha a megtakarítások lekötési idejének meghosszabbítását az állam adókedvezménnyel ösztönzi abban az esetben, ha az adókedvezmény (kamatadó-, árfolyamnyereségadó-mentesség) kivétel nélkül minden 3 évnél hosszabb lejáratú pénzügyi megtakarításra vonatkozik. Ellenzik azonban az olyan megoldásokat, amelyek a banki és nem banki megtakarítások között különbséget tesznek. Egy ilyen lépés - állami adóbevétel-kiesés árán - csak a megtakarítások összetételének változását képes előidézni, s valójában semmilyen makrogazdasági előnnyel nem jár - hangsúlyozza a bankszövetség.

A versenysemlegesség biztosításához fontosnak tartják, hogy a hosszú távú befektetési számlán minden értékpapírszámla-képes termék (állampapír, vállalati kötvény, jelzáloglevél,) is elhelyezhető legyen. Azt is célszerűnek tartja a bankszövetség, ha az állam ösztönzi a hosszabb idejű háztartási megtakarításokat a lakáseladásból származó megtakarítások újrabefektetésekor. Úgy gondolják, hogy az a kormányzati javaslat, amely szerint a jelenlegi 10 év helyett már 5 év után az eladó mentesül az adózás alól, megoldja a problémát.

A közlemény szerint az elnökség egyetért azzal a javaslattal, hogy a befektetési jegyek esetében (tőzsdei és tőzsdén kívül forgalmazott jegyeknél egyaránt) csak a nettó nyereség kerüljön adóztatásra, hasonlóan a részvényekhez. Támogatják azt is, hogy egyes vagyonelemeket általában véve a tőzsdén keresztül privatizáljon az állam, hozzáteszik, hogy ez nem jelentheti más privatizációs technika teljes kizárását.