Nap végére szépített a gyengülő forint

Vágólapra másolva!
Súlyos gyengüléssel nyitott a forint szerdán a bankközi devizapiacon, majd a nap vége felé fordulatot vett. Az euró délután 256,50/60 forinton állt, míg a dollár árfolyama 190,50/60 forint volt délután.
Vágólapra másolva!

Reggel az eurót 258,50/60 forinton jegyezték, közel négy forinttal erősebben mint az előző nap. A jegyzés a nap folyamán 259 forint felett is járt, de a 260-as határt nem lépte át. Délután négy órakor az eurót már 256,50/60 forinton jegyezték, két forinttal erősebben, mint az előző nap.

A nemzetközi devizapiacokon a befektetők kockázatvállalási hajlandóságának gyengülésével párhuzamosan nagy összegeket szabadítanak fel feltörekvő piaci devizákból, és irányítanak át biztonságosabbnak ítélt eszközökbe - mondták el kereskedők. A folyamatot erősíti a hozamelőny ügyletek keretében a magasan kamatozó devizákban elhelyezett befektetések felszámolása is, különösen a legnagyobb ilyen pénzfelvételi forrás, a japán jen ellenében. A folyamat első számú kárvallottja a török líra, a dél-afrikai rand és a forint.

Mindezek alapján megnőttek a dollár- és amerikai kincstárjegy befektetésekbe irányított összegek. Az euró/dollár árfolyam alakulását a dollár javára billentették még az eurózónából érkező viszonylag gyenge konjunkturális adatok, valamint az EKB várható kamatpolitikájával kapcsolatban kialakult bizonytalanság is. Egyes vélekedések szerint a kialakult helyzetben az EKB mégsem lépi meg a szeptemberre várt kamatemelést. A forintárfolyam alakulásában a nap folyamán bekövetkezett fordulatban a piacon lábra kapott híresztelések tulajdonítanak némi szerepet az MNB-nek is, de erről nincsenek konkrét információk.

A forint iránya továbbra sem előrejelezhető, de a vártnál lényegesen nagyobb lassulás hatására a forint sebezhetőbbé vált, ezért jóval nagyobb kilengést mutatott, mint a régiós devizák - mondta Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője.

Az euró dollárral szembeni gyengülése felerősítette a forint árfolyamvesztését a dollár ellenében. A dollárt délután négy órakor 190,50/60 forinton jegyezték a reggeli 191,50/70 forintos nyitás után, szemben az előző délutáni 187,40/80 forinttal.