Óvatos jegybanki döntésre számít a piac

Vágólapra másolva!
Az elmúlt hetek pénz- és tőkepiaci eseményei nyomán csökkent a kockázatvállalási hajlandóság, gyengült a forint. A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa vélhetőleg ezeket a szempontokat is figyelembe veszi - a rossz második negyedéves GDP- adat, illetve a kedvező maginfláció mellett - hétfőn, kamatdöntése meghozatalakor - írja a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

A monetáris tanács hétfői ülésén változatlanul hagyják a 7,75 százalékos jegybanki alapkamatot - szól a Napi Gazdaság által megkérdezett elemzők konszenzusa. Ha nincs egyértelmű oka a tanácsnak a csökkentésre, akkor érdemesebb még tartania - mondta Barcza György, a K&H vezető elemzője. A bizonytalan piaci környezet és a hamarosan feltehetően elszaladó élelmiszerárak mindenképp óvatosságra intenek.

A másik oldalról viszont a csökkentés mellett is jelentős érvek szólnak, hiszen a második negyedévben tizenegy éves mélypontra került a GDP-növekedés és a maginfláció alakulása is kedvező. Összességében Barcza úgy látja, ha az utóbbi napokban a 260 euró/forint szintet többször is tesztelő árfolyam nem süllyed vissza a 255-ös szintre, akkor érdemesebb még egy hónapot várni a csökkentéssel.

Hasonlóan vélekedik a jelenlegi globális pénzügyi bizonytalanságról Török Zoltán, a Raiffeisen szakértője is. Nem érdemes még szűkíteni a kamatspreadet, amíg ilyen alacsony a kockázatvállalási hajlandóság - közölte. Egy hónap múlva az árfolyam is nyugodtabb lesz és év végére ismét a 250-es szintnél mozog majd a forint. Ennek oka, hogy középtávon élénkülhet a kockázatvállalási kedv és a carry trade is visszatérhet.

Amennyiben a globális problémák mégsem oldódnának meg és erősödnek a recessziós kockázatok, akkor a fejlett országok jegybankjai a jelenlegi várakozásoknál nagyobb mértékben lejjebb vihetik alapkamataik szintjét. Ez a viszonylag erős alapokkal rendelkező kelet-közép-európai régió, és azon belül is a legmagasabb hozamprémiummal rendelkező forintban számolt befektetési eszközök relatív vonzerejét növelheti. Így erősödhet a hazai fizetőeszköz - tette ehhez hozzá Trippon Mariann, a CIB Bank makroközgazdásza.

Az elmúlt hetek eseményei természetesen más jegybankokra is nagy hatást gyakoroltak. Míg a Fed nyíltpiaci bizottságának augusztus eleji ülésén még semmi nem utalt az enyhítésre, addig a múlt pénteki 50 bázispontos diszkontráta-csökkentés valószínűleg egy szeptemberi alapkamatvágást vetít előre - mondta Török Zoltán. Emellett az ECB sem teheti meg, hogy szeptember 6-án meglépje a beígért kamatnövelést, hiszen ezzel tovább tetőzné a globális likviditási problémákat.

Összességében a monetáris tanács hétfői kamatmeghatározó ülésén számba veendő érvek között egyik oldalon a vágás mellett szóló fundamentumok, másik oldalon a rövid távon mindenképp jelentős bizonytalansággal járó tényezők szerepelhetnek. Kérdés, hogy a tanács a bizonytalansági faktorok mögött milyen kockázatokat lát, amelyek a monetáris politika számára releváns, 5-8 negyedéves horizontot is érintik. A piac mindenesetre óvatos jegybanki döntésre számít.