Megduplázná eredményét 2010-re az E.On

Vágólapra másolva!
Árbevételét és nyereségét egyaránt növelte a német E.On közüzemi csoport az év első felében, elsősorban a magasabb villamosenergia-áraknak, illetve a brit piacon elért növekedésnek köszönhetően. A gáz üzletágban visszaesést volt kényetlen elkönyvelni az enyhe tél miatt.
Vágólapra másolva!

Németország legnagyobb energiacsoportja 7 százalékkal 5,4 milliárd euróra növelte üzemi eredményét az egy évvel korábbi 5,1 milliárdról.

Az adózott eredmény a kisebbségi részesedések nélkül 26 százalékkal 3,97 milliárd euróra, az árbevétel 4 százalékkal 35,6 milliárd euróra emelkedett. A gázértékesítés visszaesése miatt a gáz üzletágban 4 százalékkal csökkent a profit.

A növekedés a külföldi érdekeltségeknél nagyobb volt, mint Németországban: a brit leányvállalatnál 63 százalékkal, az észak-európai régióban 12 százalékkal, Közép-Európában - ahová a német divízió is tartozik - 2 százalékkal nőtt a profit. Az Egyesült Államokban 7 százalékkal csökkent a nyereség az euró erősödése miatt.

Az idei év egészében az üzemi eredmény várhatóan 5-10 százalékkal fog emelkedni, az adózott eredmény meghaladja a tavalyi 5,1 milliárd eurót. A hosszú távú kilátásokról szólva a vállalatcsoport elnöke, Wulf Bernotat elmondta: a cég 60 milliárd eurót költ új erőművek, szélparkok létesítésére, illetve oroszországi, törökországi és délkelet-európai felvásárlásokra a következő években, így az üzemi eredmény 2010-ben elérheti a 12,4 milliárd eurót.