Gyengüléssel zárt a tőzsde

Vágólapra másolva!
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 410,44 pontos csökkenéssel, 28 854,46 ponton zárt szerdán. Az előző kereskedési napi záró értékhez képest ez 1,40 százalékos gyengülés.
Vágólapra másolva!

A BÉT forgalma 37,12 milliárd forint volt a szerdai kereskedés során. A kis és közepes részvények indexe, a BUMIX, 18,76 pontos csökkenéssel 3460,17 ponton zárt szerdán. Ez 0,54 százalékos gyengülés az előző napi záró értékhez képest.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője nem nevezte meglepőnek a BUX több mint 700 pontos esését a nyitásban, amit a kedvezőtlen tengerentúli hangulattal indokolt. Az amerikai jelzáloghitelekkel kapcsolatos negatív hírek miatt kedden erős mínuszban zártak a tengerentúli tőzsdék, a pesszimista hangulat a BÉT-re is átragadt, és tükröződött a forint gyengülő árfolyamában is. Mivel nap közben további "csontvázak" nem kerültek elő, a piacok megnyugodtak kissé, így a BUX is ledolgozott valamennyit kezdeti veszteségéből - tette hozzá.

Suppan Gergely beszámolt arról is, hogy nap közben jelentősebb céghírek nem kerültek napvilágra. A Richter keddi, a vártnál kedvezőbb gyorsjelentése szerdán már nem hatott pozitívan az árfolyamra, a Mol esetében pedig vegyes a piaci fogadtatása az olajipari cég olaszországi akvizíciójának, amelyről egyre több részlet derül ki - fűzte hozzá az elemző.

Káplár Norbert, a Raiffeisen Bank üzletkötője elmondta, hogy a Mol árfolyamát a sajátrészvény vásárlások tartották, az OTP piacán pedig kiegyensúlyozott volt a vételi és eladási oldal, a papír azonban több mint 2 százalékos mínuszban zárt.

Káplár Norbert is úgy vélte, hogy a reggeli nemzetközi pesszimizmus napközben enyhült, de mint mondta az elsődleges és másodlagos jelzáloghitel piacokat illető problémáknak további negatív hatása lehet például a bankok jövedelmezőségére.

A Mol záróára szerdán 28 300 forint volt, az előző napi értékhez képest 575 forintot, 1,99 százalékot gyengültek a Mol papírjai. A részvények forgalma 17 milliárd forint volt.

Az OTP 222 forintos, 2,12 százalékos gyengüléssel 10 248 forinton zárta a szerdai kereskedési napot. A bank papírjaival 12 milliárd forint értékben kereskedtek.

A vezető papírok közül csupán az MTelekom erősödött. Részvényei 966 forinton zártak, ez 10 forintos, 1,05 százalékos emelkedés a keddi záróárhoz képest.

Az Egis 105 forintot, 0,45 százalékot gyengült, így záróára 23 395 forint volt. A Richter is csökkent a keddi jelentős erősödés után, a gyógyszeripari papír 37 430 forinton zárta a szerdai kereskedési napot, ami 270 forintos, 0,72 százalékos gyengülés.