Meredeken esik tovább a forint

Vágólapra másolva!
Folytatódik a forint árfolyamának meredek esése. Az eurót péntek reggel 261,50/262,00 forinton jegyezték az előző délutáni 259,20/30 forint után. A kötések széles árfolyam sávban történnek nagy ingadozással.
Vágólapra másolva!

A forint árfolyama 7,30 százalékpontnyira áll a sáv közepétől az erős oldalon, 89 bázisponttal gyengébben, azaz közelebb a középhez mint az előző nap.

A forint a régiós és a feltörekvő piaci devizákkal együtt, de azokénál kiélezettebben veszít árfolyamából az euróval és a dollárral szemben - mondták kereskedők az MTI-nek. Az alacsony bonítású amerikai jelzáloghitel törlesztések befulladása miatt kialakult likviditási válságban legyengült kockázatvállalási hajlandóság a befektetők részéről, ami nagy összegeket irányít át dollár denominált befektetési "mentsvárakba" - tették hozzá.

Ezzel párhuzamosan zajlik az alacsony kamatozású és magasan kamatozó deviza befektetések között felvett hozamelőny pozíciók felszámolása is a legnagyobb pénzfelvételi forrás, a japán jen árfolyamának szédületes emelkedése miatt.

Az euró/jen egy hét alatt 165-ről 150-re esett vissza, a dollár/jen pedig 120-ról 112-re.

A forint árfolyamát a dollárral szemben még külön is megterheli az euró árfolyamvesztése a dollár ellenében. Az euró/dollár egy hét alatt 1,38-ról 1,34-re esett.

A dollárt 195,80/90 forinton jegyezték péntek reggel az előző délutáni 193,25/40 után.