Augusztusra 87,5 milliárdos hiányt vár a PM

Vágólapra másolva!
A Pénzügyminisztérium augusztusra 87,5 milliárd forint hiányt vár a pénzforgalmi adatok alapján - jelentette be Tátrai Miklós, a tárca államtitkára csütörtökön.
Vágólapra másolva!

Az államháztartás - önkormányzatok nélküli - többlete júliusban 90,6 milliárd forint volt, kissé elmaradt a tárca által prognosztizált 95,1 milliárd forintos szufficittől. A központi költségvetés, a tb-alapok és az elkülönített állami pénzalapok bevételei is meghaladták a PM által várt összeget - magyarázta Tátrai Miklós.

A központi költségvetésnél ez a kedvezően alakuló jövedéki adóbevételeknek, a személyijövedelemadó-bevételeknek és a regisztrációs adóbevételeknek köszönhető - tette hozzá. Ugyanakkor a központi költségvetés kiadásai is magasabbak voltak a prognózisnál, az államtitkár elsősorban a lakástámogatási kiadásokat említette.

Szeptemberben 203,4 milliárd forint, az első kilenc hónapban összesen 1204,2 milliárd forint pénzforgalmi hiánnyal számol a PM, ami a GDP 4,8 százalékának felel meg - közölte Tátrai Miklós. Az államtitkár elmondta azt is, hogy a tárca nem módosította a 2007. évi pénzforgalmi prognózist, ami továbbra is 1529,1 milliárd forint deficitet tartalmaz, ez a GDP 6 százalékával egyenlő. Ugyancsak változatlan maradt az önkormányzatokat is tartalmazó eredményszemléletű (ESA), az Európai Unió normái szerint számított hiánycél, ami a már módosított prognózis szerint GDP-arányosan 6,4 százalék.

A részletes GDP-adatok szeptemberi megismerése előtt nem kíván módosítani az idei 2,2 százalékos gazdasági növekedési prognózisán a tárca, és a második negyedévi 1,4 százalékos előzetes adat után ez a megállapítás aligha szorul magyarázatra - közölte az államtitkár. A konvergenciaprogramban szereplő idei átlagos 7 százalékos inflációs prognózis változtatása is legfeljebb szeptemberben válhat esedékessé - tette hozzá.

Az élelmiszerárak emelkedése a tárca szerint maximum 10-15 százalékot érhet el, a drasztikus áremelkedés valószínűsége igen csekély, így egyes alapvető élelmiszerek, például a tőkehús áfakulcsának csökkentése nincs napirenden - felelte az államtitkár arra a felvetésre, hogy az élelmiszerárak rendkívüli drágulása esetén szóba kerülhet-e áfakulcscsökkentés.

Az adórendszer átalakítása keretében 2009-től kerülhet sor adócsökkentésre, mégpedig a gazdaság kifehérítése következtében keletkező adótöbblet erejéig - mondta Tátrai Miklós.

Az adórendszer átalakítása a versenyképességi és a foglalkoztatottsági szempontok figyelembevételével történik - közölte az államtitkár. Az adócsökkentés csak a konvergenciaprogramban lefektetett államháztartási hiánycél figyelembe vételével történhet, azaz adócsökkentésre csak a keletkező többlet adóbevételek alapján kerülhet sor - tette hozzá.