Várakozások fölött az Állami Nyomda eredménye

Vágólapra másolva!
Az Állami Nyomda Nyrt. az idén az első félévben a piaci várakozásokat meghaladó, 532 millió forint adózott eredményt ért el, 29,2 százalékkal magasabbat mint egy évvel korábban.
Vágólapra másolva!

A társaság csütörtökön közzétett nem auditált, konszolidált, IFRS szerinti eredménykimutatása alapján az üzemi eredmény 642 millió forint lett, 36,7 százalékkal haladta meg a 2006 első félévit.

A társaság nettó árbevétele 1,5 százalékkal 6,7 milliárd forintra emelkedett. A gyorsjelentésben kiemelik, hogy az előző évi parlamenti választási nyomtatványok árbevételének egyszeri hatását kiszűrve a növekedés mértéke 0,5 milliárd forint, ami 7,8 százalékos bővülés. Az EBITDA egy év alatt 184 millió forinttal 940 millió forintra bővült.

Gyergyák György, az Állami Nyomda Nyrt. vezérigazgatója kiemelte, hogy a 2006-ban megindult tendenciák 2007 első félévében tovább folytatódtak: az exportból származó árbevétel a terveik szerint nőtt, a stratégiai termékek és szolgáltatások iránti kereslet továbbra is magas, mindemellett okmánybiztonsági és informatikai kutatás-fejlesztési tevékenységük erősítésének köszönhetően saját fejlesztésű termékeik is egyre nagyobb piacokat hódítanak. Stratégiai céluknak megfelelően a fő hangsúlyt a fejlett technológiát és hozzáadott értéket képviselő termékek gyártására helyezik, elkezdték az alacsonyabb jövedelmezőségű termékek, legfőképpen a hagyományos nyomdaipari termékek gyártásának csökkentését.

A biztonsági termékek és megoldások árbevétele 2007. I. félévben 2,9 milliárd forint volt, ami 37 százalékos növekedés. Kártyagyártásból és megszemélyesítésből származó árbevétele 16 százalékkal 1,136 milliárd forintra csökkent az egyes negyedévek között áthúzódó megrendelések következtében. A nyomtatványok gyártásából, megszemélyesítéséből, adatfeldolgozásából származó árbevétel 1,759 milliárd foirintot tett ki, ami szintén 13 százalékos csökkenés az előző év azonos időszakához képest. Itt érvényesült a parlamenti választások hatása, ami 400 millió forinttal növelte e szegmens árbevételét 2006 első félévében. A hagyományos nyomdatermékek árbevétele 693 millió forint volt, ez 22 százalékkal alacsonyabb, mint egy éve.

Az export értékesítés 649 millió forintos bevétele 30 százalékkal növekedett a bázis időszakhoz viszonyítva. Az emelkedést elsősorban a biztonsági és kártya termékek adták. A stratégiai célországokba (Lengyelország, Románia, Bulgária, Szlovákia, Csehország és Ukrajna) több mint 529 millió forint értékben exportált a társaság. Romániába 32, Bulgáriába 47 százalékkal többet mint egy éve.

A társaság jegyzett tőkéje változatlanul 1,45 milliárd forint, a saját tőke 12,8 százalékkal 3,83 milliárd forint fölé emelkedett, ezen belül az eredménytartalék 25,7 százalékkal, 2,13 milliárd forint fölé nőtt.

Az Állami Nyomda részvényeivel a Budapesti Értéktőzsde A kategóriájában kereskednek. A részvény a szerdai kereskedést 14 790 forinton zárta. Az elmúlt 52 hétben a részvény legalacsonyabb árfolyama 5560 forint, a legmagasabb 15 500 forint volt.