A várakozások szerint alakul az infláció

Vágólapra másolva!
Az előző havi szint környékén mozgó, általában annál kissé lassabb, de egyöntetűen továbbra is 8 százalék feletti magyarországi éves inflációt vár a múlt hónapról a londoni elemzői közösség, a konszenzusos átlagon belül azonban vannak gyorsulást jósló előrejelzések is.
Vágólapra másolva!

A szerdai adatismertetés előtt kérdezett tíz nagy londoni befektetési ház - Merrill Lynch, JP Morgan, Dresdner Kleinwort, Goldman Sachs, Barclays Capital, UBS, Deutsche Bank, HSBC, Crédit Suisse, Citigroup - térségi elemzői viszonylag széles sávban mozgó, 8,1-8,7 százalék közötti prognózisokat adtak, attól függően, hogy szerintük mennyire szűrődtek már át fogyasztói szintre a hatósági árintézkedések és mennyire kezdenek érvényesülni az éves bázishatások.

A júniusra szóló előrejelzések átlaga 8,44 százalék; egy hónappal korábban 8,5 százalék volt az éves fogyasztói áremelkedés.
A legderűlátóbb házak között van a Merrill Lynch, amely 8,2 százalékra lassuló júniusi inflációt vár. Radoslaw Bodys, a cég közép-európai közgazdásza szerint a valószínű csökkenést a már jelentkező éves bázishatások magyarázzák.

A Merrill Lynch azzal számol, hogy az éves szintű fogyasztói infláció augusztusban már 8 százalék alatt lesz, szeptemberre 6 százalék alá süllyed, és 5 százalék környékére lassul tovább az év végére. A stagnáláshoz közeli júniusi éves inflációt jósló londoni házak között van a JP Morgan, amely 8,4 százalékot vár a múlt hónapról. A cég előrejelzése szerint az éves összevetésű magas élelmiszerár-bázis lefelé irányuló nyomást gyakorol a teljes kosárra számolt ütemre - ennek a hatásnak a lassító mértékét a JP Morgan 0,2 százalékpontra teszi -, ugyanakkor az üzemanyagárak ezzel ellenkező irányba hatnak, és a ház szerint 0,1 százalékpontot adnak hozzá az éves ütemhez.

A ház szerint a maginfláció az MNB által használt mércén valószínűleg 3 százalék közelében maradt, ami indokolhat egy újabb kamatcsökkentést ebben a hónapban, a JP Morgan alapeseti előrejelzése szerint azonban májusban tovább gyorsult a bérkiáramlás, és ezért csak augusztusban várható ismét monetáris enyhítés.

Az előző hónaphoz képest gyorsulást váró házak között van a Dresdner Kleinwort. A cég 8,6 százalékos júniusi éves inflációra számít, azzal együtt is, hogy előrejelzése szerint a havi összevetésű drágulási ütem 0,3 százalékra lassult az "erőteljes" májusi 0,8 százalékról. A londoni Dresdner-részleg szerint az élelmiszer-, az üzemanyag- és a szolgáltatási inflációs komponens valószínűleg továbbra is élénk, a hatósági árintézkedések hatása - főleg a közlekedésben - azonban májushoz képest a múlt hónapban már valószínűleg enyhült.