Jelentős gázmezőt talált a Mol és az INA

Vágólapra másolva!
A Mol és a horvát INA sikeres kutatófúrást mélyített a Baranya megyei Zalátán, a magyar-horvát határ közelében, ami a szénhidrogén-kutatás és -termelés területén a Mol-INA stratégiai partnerség első jelentős eredménye. Az első tesztek alapján a felfedezett gázkészlet hazai viszonylatban jelentős mennyiségnek ígérkezik.
Vágólapra másolva!

A Mol Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt. és az INA Industrija Nafte. d. d. horvát nemzeti olajipari vállalat 2006 szeptemberében írta alá azt az együttműködési programot, amely a magyar Zaláta és a horvát Podravska Slatina kutatási területeken közös kutatófúrások lemélyítését és a Dráva-medence szénhidrogén-potenciáljának kiaknázását célozza meg.

Az eredményes fúrás kevésbé megkutatott területen található, ami felértékeli a találat jelentőségét, hiszen ezáltal a térségben új kutatási perspektívák nyílnak meg - olvasható a Mol [origo]-hoz eljuttatott közleményében. A sikeres fúrás jövőbeli termelvényén a felek egyenlő arányban osztoznak. Mivel ez a térség jelenleg nem rendelkezik a termeléshez szükséges infrastruktúrával, a végleges termelésbe állítás várhatóan több évet vesz igénybe, alapos műszaki-technikai előkészítést és gazdasági elemzést követően.

A magyar és horvát olajipari szakemberek sikeres együttműködésére a stratégiai partnerség kezdetét jóval megelőzően is volt, mai működő példa: a Barcs - Stari Gradac földgázmező közös művelése. A hagyományosan jó kapcsolat folytatásának eredményeként a Mol és INA az évtized elején új együttműködési programot indított, felismerve azt a lehetőséget, hogy a határ menti zónában feltáratlan szénhidrogénkészletek lehetnek. A földtani és geofizikai adatok kölcsönös cseréjét, az adatbázisok egységesítését, valamint a Dráva-medencére vonatkozó új kutatási koncepció kidolgozását követően, a határ mindkét oldalára kiterjedő geofizikai mérésekre (szeizmikus) került sor, melyeket a hazai és horvát szakemberek közösen értékeltek ki.

Az elsőként kijelölt fúrás, a Zaláta-1 mélyítése tavaly decemberben fejeződött be 3515 méteres talpmélységet elérve. A kútvizsgálati program végrehajtása során most tesztelt rétegek 3100-3200 méter közötti mélységben találhatók. A három, gázt tartalmazó szakasznak prognosztizált réteg közül kettő már igazoltan gázt termelt. A tesztek során a mélyebben fekvő, alsó rétegből napi 62 ezer köbméter gázt termeltek a felszínre. A középső szakasz vizsgálata napi 337 ezer köbméter gázt eredményezett, ami hazai viszonylatban igen jelentős mennyiségnek számít.

A partnerek által aláírt szerződésben az első fúrással elért találat esetén egy további kutatófúrás lemélyítése szerepel a horvát oldalon. A gáztároló dolomit rétegek kiterjedése, így az előfordulás valódi mérete és a kitermelhető gázvagyon mennyisége az új fúrási információk alapján még pontosításra vár, a mező közös továbbkutatására további programok indítását tervezik.

A Mol-INA stratégiai partnerség más, folyamatban lévő tevékenységekre is kiterjed a horvát-magyar határ közelében. Geofizikai mérések kiértékelése folyik Vízváron, valamint közös nagyterületű szeizmikus mérések tervezése Potony térségében.