Jelentős forinterősödés, mélyponton a dollár

Vágólapra másolva!
Jelentősen erősödött a forint a bankközi piacon, délután négy óra tájban 245,65/75 forinton jegyezték az eurót a szerda délutáni 246,90/247,00 után. A forint 37 bázisponttal 12,98 százalékra erősödött a sáv erős oldalán.
Vágólapra másolva!

A dollár jegyzése 178,40/50 forintra csökkent a szerda délutáni 179,30/45-ről.

A térség valutái - beleértve a napokban kissé megrendült zlotyt is - szintén erősödtek az euróval szemben.

A dollár árfolyama folytatta mélyrepülését a többi vezető piaci valutával szemben is. Az euróval szemben újabb történelmi mélypontra süllyedt csütörtökön - áll a BBC honlaján. Az új negatív rekord 1,386 dolláros árfolyam volt a nap folyamán.

A dollár gyengülése elsősorban a másodlagos jelzálogkölcsön-piacon mutatkozó törlesztési nehézségeknek köszönhető. A lakáshitelt felvevőket szorítja a magas kamatszint, emiatt elképzelhető, hogy az amerikai szövetségi tartalékbank (Fed) az alapkamat csökkentésére kényszerül - írja a BBC.

A Fed egy éve nem mozdította az irányadó alapkamatot, a szint 5,25 százalék. Elemzők szerint némi nyugtalanságra adhat okot a Fednek az is, hogy a gazdasági növekedés lassulása nem veti vissza eléggé az áremelkedések ütemét, elsősorban a feszített munkaerőpiac, a már-már elrugaszkodó élelmiszer- és energiaárak és egészében az importárak alakulása miatt.

A gyenge dollárárfolyam kedvező az európai turistáknak, akik a nyáron Amerikába készülnek, ugyanakkor az amerikai utazók rosszabbul jönnek ki európai útjuk során. Az Egyesült Államokba exportáló európai cégek veszíthetnek versenyképességükből, az általában dollárban beárazott nyersanyagok és az olaj ára viszont csökkenhet az amerikai valuta gyengélkedése miatt.

[origo]/MTI