Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Áfacsalás a húspultokon

Vágólapra másolva!
Ahhoz, hogy kevesebb áfa tűnjön el a húspultokon, pár tucat zugvágót és ennél jóval több nem, vagy csak felesben számlázó feldolgozót, kereskedőt kellene lefülelni a pénzügyi hatóságoknak. Egyelőre azonban úgy tűnik, erre nincs kapacitás - írja a Népszabadság.
Vágólapra másolva!

A becslések szerint úgy ötvenmilliárd forintnyi áfabevételtől esik el az állam az idén a húsiparban és a baromfiágazatban zajló "feketézés" miatt. Az ágazati szakértők úgy vélik, a számla nélküli forgalmazás és az engedélyek nélküli zugvágás mindkét ágazatban az éves forgalom több mint húsz, akár harminc százalékára is rúghat.

Noha a probléma nem új keletű, az élelmiszertermékek áfakulcsának emelése (a 12-ről előbb 15, majd 20 százalékra) érezhetően nagy lendületet adott a szürke- és a feketezónában tevékenykedőknek. A baromfiágazatban két-három százalékos nyereségarány többszöröse szedhető össze a húszszázalékos áfa "lespórolásával", vagyis túl nagy a csábítás, míg a kockázat elenyésző - mondta a lapnak Bárány László, a Baromfi Terméktanács elnöke.

Míg a feketezónában több tíz illegális, az ÁNTSZ és egyéb hatóságok engedélyével nem rendelkező zugvágó tevékenykedik leginkább, addig az ágazat szürke részét a kisebb és közepes feldolgozóüzemek, kereskedők adják - állítják a szakma érdekképviseletei. S bár a feketézők valóban látens módon, jobbára vidéken, félreeső tanyákon dolgoznak, az aligha hihető, hogy a faluért felelős hatósági állatorvosnak ez ne tűnjön föl.

Bárány László szerint a baromfiágazatban olyan 45-50 zugvágó lehet az országban. S az igaz, hogy az állat-egészségügyi területet jelentősen felforgatták a kormányzati átalakítások, mégis nehezen hihető ez a "figyelmetlenség" - mondja a terméktanács elnöke. Persze a szürkeértékesítéssel az állatorvosok sem tudnának sok mindent kezdeni, a kezükben lévő bírságolási lehetőségek ugyanis meglehetősen szerények.

De az ügyben az APEH is tétlennek látszik. Noha mind a Hússzövetség, mind a Baromfi Terméktanács több alkalommal kérte a hivatalt a fokozottabb ellenőrzésre, úgy tudni, az udvarias és visszafogott ígéreteken kívül másra egyelőre nincs kapacitás az APEH-nél. A januártól új struktúrában működő szervezet ugyanis az idén több mint másfél tucat új feladatot is kapott.

Az alapvető gond azonban az, hogy voltaképp nem is ellenőrzik ezt a szektort. Ha igazából ellenőriznének, meg tudnák oldani ezeket a problémákat - véli Zara László adószakértő. De Magyarországon eddig egyetlen kormány sem mert hozzányúlni érdemben az agrárágazat kistermelőinek adóztatásához, mivel ez politikailag érzékeny terület.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről