Kétmilliárdos támogatást kap a Genesis

Vágólapra másolva!
A Tatabányai Ipari Parkban napelemgyár létesítését tervező Genesis Solar Magyarország Kft.-nek adókedvezményt ítélt meg a kormány.
Vágólapra másolva!

A BÉT honlapján megjelent közlemény szerint a társaság egyedi kormánydöntés alapján a beruházás 99,5 millió eurós értékének 37,5 százalékát érvényesítheti adókedvezményként. Ez a jelenleg érvényes európai uniós szabályok szerint a legmagasabb elérhető kedvezmény.

Az adókedvezményt csökkenti az a 2 milliárd forint vissza nem térítendő támogatás, amelyet a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium nyújt a cégnek. Amennyiben a beruházás nem valósul meg, a kormányt nem terheli kötelezettség.

A kft. éves szinten 80 megawatt összteljesítményű, amorf szilícium alapú, vékonyréteg technológiájú napelem gyártását tervezi. Az üzem 197 új munkahelyet teremt.

A Genesis Energy részvénye a Budapesti Értéktőzsde B kategóriájában forog, legutóbbi záróára 2 193 forint volt. Az elmúlt egy évben a részvény legalacsonyabb tőzsdei árfolyama 366 forint, a legmagasabb 2 750 forint volt.

A Washingtonban tárgyaló Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter az MTI-nek már jelezte, hogy a kormány támogatja a beruházást. Kóka János meggyőződése, hogy az iparág betelepülése kitörési pontot jelenthet a magyar gazdaság számára. A gyártás világviszonylatban is vezető technológiai színvonalat képvisel, és döntően képzett munkaerőt foglalkoztat.

Az ITDH Magyar Befektetési és Kereskedelemfejlesztési Kht. jelenleg hét napelem-gyártó céggel folytat tárgyalásokat. A szóban forgó projektek összértéke, a rendelkezésre álló adatok alapján körülbelül 3 milliárd euró, és több mint ötezer új munkahely létesülhet.