Ciprus és Málta az euróövezetbe léphet

Vágólapra másolva!
Januártól 15 tagúra bővül az Európai Unió közös pénzét használó országok köre, miután a tagországok állam- és kormányfői csütörtök este jóváhagyták Ciprus és Málta csatlakozását az eddigi tizenhárom euróövezeti tag mellé.
Vágólapra másolva!

Az uniós államok vezetői brüsszeli találkozójukon szentesítették a pénzügyminisztereknek az Európai Bizottság és az Európai Központi Bank értékelése nyomán hozott előzetes, pozitív döntését.

Jelenleg Ausztria, Belgium, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Írország, Luxemburg, Németország, Olaszország, Portugália, Spanyolország és Szlovénia tagja a euróövezetnek, amelynek tagsága alól a többi EU-tag közül Dánia és Nagy-Britannia felmentést élvez mindaddig, amíg önként a belépés mellett nem dönt.

A balti államok (Lettország, Litvánia, Észtország), a visegrádi országok (Csehország, Szlovákia, Lengyelország, Magyarország), valamint Svédország pedig hivatalosan átmeneti mentességet élveznek, amíg nem teljesítik a csatlakozás valamennyi feltételét.

Az Európai Bizottság és a központi banki a két ország kérésére május közepén készítette el értékelését, amelyben alkalmasnak minősítették Nicosiát és Vallettát a zónatagságra, de felszólították a két országot, hogy gyorsítsák az előkészületeket a gördülékeny áttérésre, és folytassák az erőfeszítéseket a szükséges gazdasági stabilitás biztosítására.

Az euróövezeti tagság kritériumai közül Ciprus 1,5, Málta 2,1 százalékos idei deficittel teljesíti az államháztartási hiányt a hazai össztermék legfeljebb 3 százalékában megszabó feltételt. A belső államadósság Cipruson idén 61,5, Máltán tavaly 66,5 százalék körül alakult az előírt 60 százalékhoz képest (az előírás szerint a tagság kellő ütemű közelítés esetében is engedélyezhető).

Márciusig tizenkét hónapos átlagban 3 százalék volt az inflációs referenciaérték, ezt Ciprus 2 százalékkal, Málta 2,2 százalékkal teljesíti. A hosszú távú referenciakamat 6,4 százalék volt, ehhez képest Cipruson 4,2, Máltán 4,3 volt a kamat márciusban.

Az Európai Unióhoz 2004-ben csatlakozott országok közül eddig egyedül Szlovénia lépett be az euróövezetbe idén januártól. A két mediterrán állam csatlakozásának tapasztalatai hasznosak lehetnek a többi új tagállam számára is: június elején, amikor a pénzügyminiszterek előzetesen kedvezően fogadtak állást Ciprus és Málta belépéséről, a magyar tárcavezető, Veres János azt emelte ki: Máltának két év alatt majdnem 4 százalékot kellett ledolgoznia hiányából, hogy euróövezeti taggá válhasson, és ez megtehető volt.