Vágólapra másolva!
Az Európai Parlament (EP) kedden megszavazta a szeszes italok megnevezéséről szóló új rendeletet. Ennek értelmében bármilyen mezőgazdasági alapanyagból gyártható lesz vodka, viszont az összetevőket egyértelműen jelölni kell a címkén.
Vágólapra másolva!

A rendelettervezet betiltaná a színező- és aromaanyagok használatát a szeszes italok többségének készítésénél. Az édesítőszerek hozzáadását külön szabályoznák, mindenesetre jelölni kellene a címkén. Bizonyos italoknál megengedett lenne alkohol hozzáadása.

A parlament delegációja már előzetesen megegyezésre jutott a szabályozásról a tagállamok kormányait képviselő tanáccsal, így a jogszabályt június 28-29-én végleg elfogadhatják a tagállamok környezetvédelmi miniszterei.

A brüsszeli bizottság eredeti javaslata három szeszesital-kategória létrehozását javasolt, az EP környezetvédelmi szakbizottsága azonban a néppárti német Horst Schnellhardt jelentésében arra szavazott, hogy csak egy egységes kategória legyen.

A tanács és az EP abban állapodtak meg, hogy a hagyományos vodkát csak gabonából vagy burgonyából lehessen készíteni. Nem tartozik ide alapanyagként a melasz. Bizonyos hagyományos vodkatermelő országok (Lengyelország, Svédország, Finnország, Észtország, Litvánia, Lettország, Dánia) a vodka nevet csak a gabonából, burgonyából vagy melaszból készített szeszes italoknál engedték volna meg. Az általuk benyújtott módosító indítványok végül nem kapták meg a szükséges többséget.

A parlament arról is szavazott, hogy a szeszes italok megjelölésénél eddig is használt földrajzi neveket továbbra is lehessen alkalmazni. Az új földrajzi árujelzőkre vonatkozó kérelmek beterjesztését az adott tagállamnak indokolnia kell.

A kompromisszumos szöveg melléklete a következő magyarországi földrajzi árujelzős termékeket sorolja fel: Pálinka, Törkölypálinka, Szatmári Szilvapálinka, Kecskeméti Barackpálinka, Békési Szilvapálinka, Szabolcsi Almapálinka, Gönci Barackpálinka.

A pálinka gyümölcsből van - hangoztatta felszólalásában Olajos Péter MDF-es európa parlamenti képviselő -, a vodka gabonából, krumpliból vagy cukorrépából. Ez így egyértelmű. Ha a határvonalakat összemossuk, akkor nem a minőség, a fejlődés és hagyományaink útján járunk, hanem tovább homályosítjuk a már most is zavaros képet.

Hegyi Gyula MSZP-s európa parlamenti képviselő szerint a magyar szeszkultúrában kiemelkedő pálinkagyártás mellett más hazai minőségi szeszformáknak is jelen kell lenniük. Ráadásul a cukorimport liberalizálása miatt is fontos a magyar cukorrépa szeszipari felhasználása.

Harangozó Gábor MSZP-s európa parlamenti képviselő szerint a döntéssel "amellett, hogy sikerült megőrizni a hazai szeszgyártásra jellemző vodkafajtákat, a minőségi gabonavodka piaci lehetőségeit is javítani tudtuk, hiszen a jövőben a címkén jól láthatóan fel kell tüntetni, ha a termék nem hagyományos alapanyagokból készült".