A magas bérek akadályozzák a kamatcsökkentést

Vágólapra másolva!
A keresetek áprilisi   változása alapján nem várható, hogy a jegybank monetáris tanácsa hétfői ülésén csökkenti az alapkamat mértékét - vélekedtek az MTI által megkérdezett elemzők. Szerintük a bérek emelkedésének inflációs hatása ugyanis nem ösztönzi a jegybanki alapkamat csökkentését.
Vágólapra másolva!

Nyeste Orsolya, az Erste Bank elemzője szerint nem lesz kamatcsökkentés hétfőn, hiszen az előző hónaphoz képest tovább nőttek a versenyszférában a bérek.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője szerint sem csökkenti az alapkamatot a monetáris tanács. Elmondta: az előző hónapban a piaci körülmények is jobbak voltak, mint most, erősebb volt a forint árfolyama és alacsonyabbak voltak a hozamok is.

A két elemző nem vár kamatcsökkentést a további nyári hónapokban sem.

Suppan Gergely hozzátette: a bérek egy évre visszatekintő emelkedése augusztustól várhatóan mérséklődik, amit elsősorban a bázishatás idéz elő, mivel tavaly június-júliusban jelentősen emelkedtek a keresetek.

keddi magyarországi béradat ismertetés után Londonban is egyöntetűvé vált az az előrejelzés, hogy júniusban sem lesz jegybanki kamatcsökkentés, sőt egyes elemzői vélemények szerint a monetáris enyhítési sorozat júliusi kezdete is kérdőjelessé válhat.

Gillian Edgeworth, a Deutsche Bank londoni befektetési részlegének európai feltörekvő piaci közgazdásza az MTI-nek az adatismertetés után azt mondta: a háznak most már alapeseti forgatókönyve, hogy az MNB 8,0 százalékos kamata ebben a hónapban nem változik. A DB mindazonáltal továbbra is számol a kamatcsökkentés júliusi elkezdésével, tette hozzá.

Olivier Desbarres, a Crédit Suisse bankcsoport londoni befektetési részlegének európai feltörekvő piaci stratégiáért felelős alelnöke szerint a Monetáris Tanács valószínűleg további bizonyítékokat szeretne látni a bérnövekedési ütem lassulására, emellett tekintettel lesz a forintárfolyam megingására is. Mindezek alapján a jövő hétfői ülésen nem várható kamatcsökkentés, tette hozzá.

Desbarres szerint ugyanakkor "továbbra is jó esélye van" a júliusi kamatcsökkentésnek. Már a májusi döntés is nagyon szoros volt, és júliusra Auth Henrik és Adamecz Péter személyében "két héja" távozik a tanácsból, ami a "galambok" javára módosítja a szavazási dinamikát, mondta a Crédit Suisse vezető elemzője. Hozzátette: az infláció és a költségvetési hiány csökkenése a Monetáris Tanács összetételétől függetlenül is indokolja a júliusi kamatcsökkentést.

Raffaella Tenconi, a Dresdner Kleinwort térségi elemzője szerint a gazdaság "kifehérítési folyamata" miatt nehéz egyértelmű képet alkotni a jelenlegi magyarországi bérfolyamatokról. A belső fogyasztás jelentősen gyengült az első két negyedévben, és a lanyha foglalkoztatás és nettóbér-növekmény még jobban megterheli a fogyasztást az év hátralévő részében. Tenconi szerint mindazonáltal a Monetáris Tanács "két héja tagja" júniusban várhatóan még az óvatos álláspontot fogja pártolni, tekintettel arra, hogy a "robusztus" bérnövekedés és szolgáltatási infláció miatt az inflációs várakozások esetleg lassabban enyhülnek a reméltnél.

A Dresdner-elemző szerint is Auth és Adamecz távozása megnyithatja az utat a monetáris enyhítés elkezdéséhez. Mindazonáltal ha nem lesznek a jelenleginél erősebb bizonyítékok az infláció meglehetősen gyors csökkenésére, az MNB "még további meglepetéseket okozhat óvatosságával", a piac által beárazottnál lassabb ütemben csökkentve az alapkamatot, fogalmazott a Dresdner Kleinwort térségi szakértője.

A Goldman Sachs (GS) globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének keddi elemzése szerint "rosszak" a magánszektorbeli béradatok, ezért a ház az általa eddig érvényben tartott, negyed százalékpontos júniusi kamatcsökkentésről szóló előrejelzést kamattartásra módosítja.

A GS szerint mindazonáltal az esélymegoszlás továbbra is "nagyon szoros", mivel már a májusi ülésen is egyetlen szavazattöbbséggel született döntés a 8,0 százalékos kamat fenntartásáról, és azóta a teljes kosárra számolt infláció csökkent, a szabályozott körön kívüli szolgáltatási szektor fontos inflációs komponense pedig enyhe, ami valamelyest ellensúlyozza a negatív tényezőket.

A cég szerint ugyanakkor a legutóbbi kötvénypiaci kilengések az óvatosság mellett szólnak. A ház összességében továbbra is jó esélyt lát a júliusi kamatcsökkentésre a két legkeményebb álláspontú monetáris tanácsi tag távozásával, és fenntartja 12 havi távlatra szóló másfél százalékpontos kamatcsökkentési előrejelzését.