Luxemburgi vétón bukott meg az áfareformterv

Vágólapra másolva!
Az EU-pénzügyminiszterek megszüntették a Németország ellen a túlzott deficit miatt négy éve indított eljárást. Hasonlóan leállították a Málta és Görögország elleni eljárást. Januártól 15 tagúra bővül az euróövezet Málta és Ciprus felvételével.
Vágólapra másolva!

A pénzügyminiszterek jóváhagyták Ciprus és Málta csatlakozását a Gazdasági és Monetáris Unióhoz, miután az EB és az Európai Központi Bank is teljesítettnek könyvelte el az euró bevezetésének feltételeit, így a két szigetországgal 2008. január 1-jén az euróövezet 15 tagúra bővül - olvasható a Napi Gazdaságban.

A luxemburgi találkozón a házigazda vétójának köszönhetően bukott meg annak a tervezett reformnak a bevezetése, amelynek értelmében nemzetközi szolgáltatás esetén, ezentúl az áfát a szolgáltatást igénybe vevő országban kellett volna megfizetni, szemben az eddigi gyakorlattal, amikor a szolgáltató cég bejegyzett telephelyét vették alapul. Így például számos távközlési cég kihasználta, hogy Luxemburgban alacsonyabb (15 százalékos) az áfa, mint a szomszédos Németországban vagy Belgiumban.

A legismertebb a Skype internetes telefonszolgáltató, amely így olcsóbb díjszabást engedhetett meg. Luxemburgi becslés szerint az új szabályozás miatt az országot GDP-je 1 százalékának megfelelő veszteség érte volna. Mivel adóügyekben csak az egyhangú döntés érvényes, így a 459 ezer lakosú Luxemburg egymaga meg tudta akadályozni a bizottsági javaslat elfogadását.

A miniszterek ismét tárgyaltak az áfacsalások elleni közös fellépésről, egy bizottsági tanulmánynak kell majd kimutatnia, milyen anyagi előnyökkel és esetleges adminisztrációs pluszteherrel járna, ha az áfát a jövőben csak a végfelhasználó fizetné meg. Kedvező számok esetén az év második felében engedélyeznék Ausztriának, hogy kísérleti jelleggel működtesse az új rendszert, amelynek tapasztalatai egyúttal az EU számára is hasznosak lehetnek.