Bizakodnak a nagyvállalatok

Vágólapra másolva!
A legnagyobb magyarországi vállalatok várakozásait tükröző Ecostat TOP-100 konjunktúra-index májusban 54 százalék volt, két százalékponttal magasabb az áprilisi értéknél - közölte az Ecostat Kormányzati Gazdaság- és Társadalom-stratégiai Kutató Intézet.
Vágólapra másolva!

Az index tavaly májusban 53 százalék volt. A hazai nagyvállalatok rövid távú gazdasági várakozásaiban mérsékelt optimizmus érzékelhető, a bizalmi trend október óta emelkedik.
Az Ecostat összefoglalója szerint a bizalom javulása alapvetően a külpiacok bővülésével indokolható, és összhangban van a makrogazdaság első negyedévi kedvező teljesítményével.

Májusban a hazai nagyvállalatok 2007 második félévi várakozásait a korábbiaknál valamivel optimistább megítélés jellemzi. A TOP-100 csoport saját vállalkozásainak rövid távú kilátásait viszont valamivel gyengébbnek értékeli a nemzetgazdaságénál.

A nagyvállalatok több mint háromnegyede az ország gazdasági helyzetében kismértékű javulást, illetve stabilitást vár. Saját gazdálkodásuk feltételeit, cégük várható teljesítményét ugyanakkor a nagyvállalatoknak csak negyede értékeli javulónak, pozíciói romlásától a vállalkozások egyharmada tart.

A termelésnövelés rövid távú lehetőségét a belső felhasználás szűkíti. A tevékenysége bővítésével számoló cégek aránya májusban 8 százalékponttal 42 százalékra csökkent. A szektor vállalkozásainak egyharmada 5 százalék körüli, egytizede ennél dinamikusabb fejlődést prognosztizál.

A nagyvállalatok készletpolitikája összhangban van a viszonylag kedvező termelési kilátásokkal. Európai felvevőpiacai keresletének élénkülését tapasztalva, saját előállítású készleteinek szintjét közel 40 százalékuk tervezi növelni, 11 százalékuk jelentős készletfelhalmozást fontolgat.

Az idei év második félévében a nagyvállalatok több mint fele a külföldi piacok bővülésével számol. Változatlan érdeklődést 42 százalékuk feltételez, piacai elvesztésétől a válaszadók 5 százaléka tart.

A TOP-100 vállalatok beruházási hajlandósága gyengült 2007 májusában, ezzel együtt a fejlesztésben érdekelt cégek aránya 57 százalék. A rövid távú fejlesztési szándék tendenciája enyhén ereszkedő.

Az inflációs várakozások érdemben nem változnak, a TOP-100 csoport legutolsó előrejelzése szerint 2007-ben a fogyasztói árak átlagos emelkedése 6,7 százalék lehet, a prognózis megegyezik az áprilisival. A nagyvállalatok decemberi, 12 hónapos árprognózisa 6,5 százalék, fél százalékponttal meghaladja az előző havi értéket.A vállalkozások éves áremelési szándéka 2,4 százalék, ami jelentős visszafogottságra utal.