Újabb csúcs a régiós működőtőke-beáramlásban

Vágólapra másolva!
Az Európai Unióba három évvel ezelőtt belépett nyolc ország részaránya ugyan csökkent tavaly az összes működőtőke-befektetést nézve, de mértéke így is felülmúlta a 2005-ös rekordot. Idén hasonló számok várhatók.
Vágólapra másolva!

Közép- és Kelet-Európa országaiba tavaly 77 milliárd eurónyi külföldi működőtőke áramlott, ami a 2005. évi rekordévhez képest közel 30 százalékos növekedést jelent. A működőtőke-befektetések eltolódtak Kelet- és Dél-Európa irányába - állapítja meg az adatok alapján a bécsi Nemzetközi Gazdasági Összehasonító Intézet (WIIW) kedden közzétett jelentésében.

A 2004-ben az unióba belépett nyolc új tagország 36 százalékkal részesedett az összes működőtőke-befektetésből (FDI), szemben a megelőző évi 50 százalékos aránnyal. Dél-Európa részaránya 27, a volt szovjet köztársaságoké 36 százalék volt. A működőtőke-befektetések keleti és déli irányban történő eltolódása új befektetési lehetőségekre utal, nem pedig arra, hogy megszűnne az érdekeltség a nyolc közép-európai uniós tagország iránt. Az Oroszországba, illetve a dél-európai országokba irányuló FDI tavaly megduplázódott.

A WIIW szerint a közép-európai országokba érkező FDI csak kismértékben csökkent 2006-ban az előző évihez viszonyítva. Előre jelezhetően csökkentek a befektetések Csehországban, Magyarországon és Észtországban, mivel a megelőző évi privatizációkor rekordot döntöttek.

Lengyelországban, Lettországban és Litvániában viszont történelmi csúcsot értek el az FDI-befektetések 2006-ban. Különösen erős volt a felfutás Szlovákiában és az új uniós tagországokban, Romániában és Bulgáriában is.

A WIIW várakozása szerint az idén a tavalyival lényegében azonos összegű FDI-befektetési érték várható Közép-Európában. Dél-Európa valószínűleg nem ismétli meg a tavalyi kimagasló eredményt, Lengyelország viszont a lényegében lezárt privatizáció ellenére a zöldmezős fejlesztések terepe marad.