Olcsó sörből iszunk többet

Vágólapra másolva!
Hiába nőtt a sör fogyasztása tavaly 5,6 százalékkal, még mindig az olcsó, világos nedűt isszák a magyarok - közölte Sivó Imre, a Magyar Sörgyártók Szövetségének elnöke. A gyártók idén is az időjárásban bíznak, hiszen a tikkasztó hőségben jobban fogy a folyékony kenyér. A legnagyobb gondot azonban a magas jövedékiadó-teher jelenti, ezért újabb tárgyalásba kezdenek a szaktárcánál.
Vágólapra másolva!

Több sör fogyott tavaly Magyarországon 5,6 százalékkal, de csak az olcsó, világos iránt van nagyobb kereslet. (Összesen 7,152 millió hektoliter sör fogyott Magyarországon.)

A négy hazai sörgyárat magába foglaló szövetség vezetője szerint a legnagyobb gondot a magas jövedékiadó-teher jelenti, ezért egyeztetést kezdeményeznek a pénzügyminisztériummal. Jelenleg 26 forint jövedéki adót terhel egy üveg sört.

A magyar söripar tavaly 63,8 milliárd forintot fizetett be a költségvetésbe, így a második legnagyobb iparág az élelmiszeriparban - közölte Sivó Imre.

Ugyancsak gondokat okoz a sörgyártóknak a 2005-ben bevezetett termékdíj-szabályozás. Ha jól lobbizik a szövetség, még az idén változhat a sörök csomagolására vonatkozó termékdíj - mondta az [origo]-nak Sivó Imre. A döntés Fodor Gábor környezetvédelmi miniszter kezében van. Jelenleg a söröspalackok 62 százaléka visszaváltható, és vissza is viszik a vásárlók.

Nem lesz gond viszont a hazai árpaellátással, így biztos, hogy idén nem vásárolnak külföldön malátát - közölte Derek Hopkins, a Borsodi Sörgyár Zrt. vezérigazgatója. A cég ugyanis visszavásárolta a malátaüzemét.

Továbbra sem népszerűek az alkoholmentes sörök. A szövetség ezért ismét kampányt indít a fiatalok körében. Budapest és öt nagyváros szórakozóhelyein "Jófej" nevezetű akció keretében megajándékozzák a józanul távozókat. Az autóval érkező, viszont ittasan hazainduló fiatalok buszjegyet kapnak biztonsági okokból.

Csomagolási forma2006 (százalék)
Visszaváltható palack62
Eldobható palack1
Hordó14
Doboz23