A Fitch megerősíti a K&H osztályzatait

Vágólapra másolva!
Megerősítette a Kereskedelmi és Hitelbank (K&H) elsőrendű kockázati osztályzatait kedden a Fitch Ratings, hangsúlyozva a tulajdonosi támogatás valószínűsíthetően igen magas mértékét.
Vágólapra másolva!

A legnagyobb európai hitelminősítő keddi londoni közleménye szerint a megerősítés a K&H "A plusz" hosszú futamú, "F1" rövid lejáratú, "D" szintű egyéni és 1-es támogatási osztályzatait érinti.

A hosszú futamú "A plusz" kockázati besorolás megegyezik a magyar szuverén osztályzati országplafonnal. Ezt a besorolási kategóriát, amely több fokkal magasabb lehet az adott ország saját szuverén adóskockázati szintjénél, a Fitch azokra a kereskedelmi adósokra alkalmazza, amelyek piaci kockázati megítélése - főleg külföldi stratégiai befektetőik révén - jobb, mint az országé, amelyben működnek.

A magyar szuverén adóskockázati besorolás a Fitch listáján közepes befektetői "BBB plusz", negatív kilátással.

A banki megerősítéshez fűzött indoklásban a Fitch Ratings kiemelte, hogy a K&H-ban 99,96 százalékos résszel bíró KBC Banktól szükség esetén "rendkívül magas szintű támogatás" lenne várható.

A magyar bankra mindazonáltal negatív kilátás van érvényben, mivel a magyar szuverén adósságot is negatív kilátás terheli.

A Fitch keddi elemzése szerint a K&H elkönyvelhetett bizonyos jövedelmezőségi javulást tartalékolás előtti működési szinten, ugyanakkor viszonylag magas devizaalapú kinnlevőségei - különösen a lakossági hitelportfólióban - közvetve árfolyamkockázatnak teszik ki a céget.