Biztonságot ad az internetkártya

Vágólapra másolva!
Csaknem valamennyi dombornyomott bankkártyával lehet internetes vásárláskor fizetni, a kockázatok mérséklése érdekében azonban célszerűbb internetkártyát használni. Azok költségei között alig van különbség, annál nagyobb azonban a hozzájuk kapcsolható számláknál.
Vágólapra másolva!

Napról napra gyarapodik az internetes áruházak és szolgáltatók száma. Ma már nemcsak könyveket, CD-ket vagy elektronikai eszközöket lehet interneten keresztül vásárolni, hanem akár vacsorát rendelni vagy utazási költségeket kiegyenlíteni, sőt akár autót vásárolni vagy biztosítást kötni.

A bankok által kibocsátott dombornyomott kártyák általában alkalmasak internetes vásárlásra, a pénzintézetek azonban inkább az internetkártyák használatát javasolják helyettük. Azok segítségével ugyanis az ügyfelek úgy élvezhetik az internetes vásárlások kényelmét, hogy közben a kockázat sokkal alacsonyabb a dombornyomott kártyák használatánál.

A pénzintézetek a kártyás visszaélések megszüntetése érdekében számos biztonsági elemet is beépítettek rendszerükbe. Így például figyelik a kártyaforgalmat, és felhívják az ügyfelet telefonon, ha a szokásostól eltérő használatot tapasztalnak.

A másik hatékony mód a jogosulatlan kártyahasználat megelőzésére a tranzakciókhoz kapcsolódó sms-küldés. Ennek során a kártyabirtokos azonnal értesül a kártyához kapcsolódó műveletekről, így a kártyavisszaélések is hamar kiderülhetnek.

A harmadik módszer, hogy a kártyatulajdonos igényei szerint folyamatosan módosíthatja a kártyával felhasználható összeg felső határát, így annál nagyobb kár nem érheti.

Internetes vásárláskor a dombornyomott kártyák eladónak megadott kódjait azonban még e módszerek alkalmazásával is könnyen meg lehet szerezni és azokkal vissza lehet élni. Ezért az interneten vásárlók számára sokkal biztonságosabb egy internetkártya használata, amelyhez mindig csak akkora pénzt rendel, amennyit éppen utalni szeretne a tulajdonosa.

Egyes bankoknál az internetkártya csak virtuálisan létezik, másoknál az ügyfelek kézhez is kapják a plasztiklapot. A kézzel fogható internetes kártyák azonban a többi bankkártyáktól eltérően kizárólag internetes vásárlásra használhatóak, ezért kevesebb veszélyt jelent ellopásuk vagy lemásolásuk.

Az internetkártyák hátoldalán ugyanis nincs sem mágnescsík, sem aláírósáv, továbbá a kártyához nem kapcsolódik PINkód sem. Így a kártya esetleges elvesztése, ellopása esetén sem használható készpénzfelvételre, hagyományos bankkártya-elfogadó helyen történő vásárlásra, valamint áruk telefonon, illetve levélben történő megrendelésére és fizetésére.

Az internetkártyák költségei viszonylag alacsonyak, és alig különböznek egymástól. A magyar bankok a kártyákat vagy díjmentesen, vagy 600-800 forintos éves díjért kínálják ügyfeleiknek. A díj nagysága elsősorban attól függ, hogy milyen számlát kapcsol hozzájuk a kártyatulajdonos.

Internetes vásárláskor a vevőnek ugyanúgy nem kell fizetnie a kártyahasználatért a kártyát kibocsátó banknak, mint a valós vásárláskor. A kártyához kapcsolódó számlák díjai azonban jelentősen eltérhetnek egymástól - ahogy azt az [origo] már kimutatta. Ezért az igényeinkhez leginkább illeszkedő kártya kiválasztásakor célszerű a hozzá kapcsolódó számla díjait figyelembe venni.