Változatlanok a lakossági kamatok

Vágólapra másolva!
A háztartási szektor forinthiteleinek kamatszintje az elmúlt hónapokban  változatlan volt, hasonlóan a nem pénzügyi vállalatok forintban denominált hiteleinek és lekötött betéteinek átlagos kamatszintjéhez - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB). A folyószámlahiteleinek átlagkamatlábának szintje sem változott az elmúlt egy évben, áprilisban 20,08 százalékot tett ki.
Vágólapra másolva!

A lakáscélú hitelek piaci szintű átlagos kamatlábának és hitelköltség-mutatójának szintje harmadik hónapja változatlan. A kamatláb 9,58 százalékot, a hitelköltség-mutató pedig 12,30 százalékot tett ki. A fogyasztási hitelek átlagos kamatlába és hitelköltség-mutatója a januári emelkedést követően február óta csökken, a mutatók értéke az elmúlt egy évben tapasztalható tendenciának megfelelő szintre tért vissza.

Áprilisban az átlagos kamatláb 17,78 százalékot, az átlagos hitelköltség-mutató pedig 24,96 százalék tett ki. Áprilisban a fogyasztási, a lakáscélú hitelek új szerződéseinek értéke enyhén emelkedett, míg az egyéb hiteleké csökkent. A fogyasztási hitelek új szerződéseinek értéke 18,1 milliárd forint, a lakáscélú hiteleké 9,1 milliárd forint, az egyéb hiteleké pedig 6,5 milliárd forint volt.

Az 5 éven túli, legfeljebb 10 éves kamatfixálású lakáscélú hitelek átlagos kamatlába és hitelköltség-mutatója az elmúlt egy év legalacsonyabb márciusi értéke után emelkedett, az átlagos kamatláb 13,87 százalékot, átlagos hitelköltség-mutatója 16,50 százalékot tett ki. A 10 éven túli lakáscélú hitelek átlagos kamatlába és hitelköltség-mutatója egy éve azonos sávban ingadozik. A kamatláb 6,41 százalékot, a hitelköltségmutató pedig 7,07 százalékot tett ki áprilisban.

A háztartási szektor látra szóló és folyószámlabetéteinek átlagkamatlába áprilisban 2,60 százalék volt. Az éven belüli lejáratra lekötött forintbetétek átlagos kamatlábának január óta tartó enyhe csökkenő tendenciája áprilisban tovább folytatódott, a kamatláb áprilisban 6,86 százalékot tett ki. A folyószámlahitelek átlagos kamatlába az előző havi szintről nem változott, 8,17 százalékot tett ki áprilisban. A változó kamatozású vagy legfeljebb egyéves kamatfixálású lakáscélú hitelek átlagos kamatlába az előző havi szinten maradt, 5,26 százalékot tett ki, míg a hitelköltség-mutató enyhén csökkent, értéke 6,50 százalék volt áprilisban.

Az euróban denominált látra szóló és folyószámlabetétek átlagos kamatlába áprilisban 0,96 százalék volt.. Az éven belüli lekötésű euróbetétek átlagos kamatlába október óta kismértékben folyamatosan növekszik. Az átlagos kamatláb 3,31 százalékot tett ki áprilisban. A háztartások éven belüli lejáratú új euróbetét-szerződéseinek értéke áprilisban 3,7 milliárd forinttal 147,3 milliárd forintra emelkedett. Az euróban denominált hitelek új szerződéseinek értéke összesen 0,2 milliárd forinttal csökkent, egyik hiteltípus esetében sem változott számottevően az új szerződések értéke.

A svájci frankban denominált változó kamatozású vagy legfeljebb egyéves kamatfixálású fogyasztási hitelek átlagos kamatlábának szintje az elmúlt egy évben lényegében változatlan volt, míg a hitelköltség-mutató szintje enyhén emelkedett. A kamatláb 5,95 százalékot, a hitelköltség-mutató pedig 9,06 százalék tett ki.

A svájci frankban denominált változó kamatozású vagy legfeljebb egyéves kamatfixálású lakáscélú hitelek átlagos kamatlába és hitelköltség-mutatója az utóbbi egy évben szinte változatlan volt. A kamatláb értéke 3,49 százalék, a hitelköltség-mutató 5,83 százalék volt.

A háztartási szektor személyi hitelei és szabad felhasználású jelzáloghitelei esetében a hitelköltségmutatók szintje mindhárom denomináció esetében az elmúlt évben szinte változatlan volt, így a devizahitelek kamatelőnye nem változott. A háztartási szektor változó kamatozású vagy legfeljebb egyéves kamatfixálású forint személyi hiteleinek átlagos hitelköltség-mutatója 23,96 százalék, az euróban denominált személyi hiteleké 16,78 százalék, a svájci frankban denominált személyi hiteleké pedig 17,85 százalék volt áprilisban.

Az új szerződéseken belül domináns svájci frank denomináció esetében a fogyasztási hitelek és a lakáscélú hitelek új szerződéseinek értéke is tovább emelkedett. A svájci frankban denominált fogyasztási hitelek új szerződéseinek értéke áprilisban 58,5 milliárd forint, a lakáscélú hiteleké pedig 47,0 milliárd forint volt.