Üzleti kooperációra buzdít a spanyol király

Vágólapra másolva!
A spanyol-magyar gazdasági kapcsolatok továbbfejlesztését, az együttműködési lehetőségek jobb kihasználását emelték ki beszédeikben a felszólalók a magyar-spanyol üzletember-találkozó megnyitóján, amelyet csütörtökön rendeztek meg Budapesten I. János Károly spanyol király és Sólyom László köztársasági elnök részvételével.
Vágólapra másolva!

Spanyolország királya és királynéja ellátogatott arra az üzletember-találkozóra, amit a Spanyol Külkereskedelmi Intézet (ICEX), együttműködve a magyarországi Spanyol Nagykövetség Gazdasági és Kereskedelmi Irodájával, a Spanyol Nagyvállalatok Szövetségével (CEOE) és a Magyar Befektetési és Kereskedelemfejlesztési Kht.-vel (ITDH) szervezett , és ahol 32 spanyol, 28 magyar és 22 vegyes vállalat vesz részt.

A spanyol király mindkét ország vállalatait arra buzdította, hogy fordítsanak még nagyobb figyelmet egymásra és a lehető leghatékonyabban használják ki a lehetőségeket. Szavai szerint ígéretes jövőre, együttműködésre lehet számítani az energetika, a szállítás, az autóipar, az építőipar és a turizmus területén.

Sólyom László köztársasági elnök beszédében kiemelte, hogy komoly lehetőségek kínálkoznak Spanyolország magyarországi jelenlétének erősítésére az infrastruktúra fejlesztésében, a környezetvédelmi hatásokat szem előtt tartó, fenntartható fejlődés gazdasági feltételeinek kialakításában, a megújuló energiaforrások kiaknázásában.

Az államfő kiemelte az összeurópai közlekedési hálózatok Magyarországon áthaladó közúti elemeinek gyorsforgalmi úthálózattá fejlesztését, a nemzetközi vasútvonalak korszerűsítését és a teljes vasúti hálózat rehabilitációját.

Széles Gábor, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) elnöke szerint a kétoldalú kapcsolatokat elsősorban a mezőgazdaság, ezen belül a hústermelés, valamint az idegenforgalom területén kellene tovább fejleszteni. Felhívta a figyelmet arra, hogy szükség lenne a két ország közötti légi járatok számának növelésére. Példaként elmondta, hogy a nyári turisztikai szezonban az üzletemberek sokszor Bécsből kénytelenek Spanyolországba utazni.

Pedro Barato, a Spanyol Nagyvállalatok Szövetségének alelnöke felajánlotta a spanyol cégek tapasztalatait az európai uniós alapok által finanszírozott infrastrukturális, építőipari projektek megvalósításához.

A magyarországi spanyol közvetlen és pénzügyi befektetések értéke mára megközelíti a 6 milliárd eurót. A Spanyol Nagykövetség adatai szerint Spanyolország jelenleg Magyarország tizedik legjelentősebb gazdasági partnere és tizenkilencedik szállítója. A Központi Statisztikai Hivatal szerint tavaly a spanyol eredetű magyar import értéke 837,5 millió euró volt, míg a Spanyolországba irányuló magyar kivitel értéke meghaladta az 1,9 milliárd eurót.