Paksnál nagyobb teljesítményű gázerőmű épül

Vágólapra másolva!
A paksi atomerőmű teljesítményét is meghaladja majd annak a 1,5 milliárd euróból megépülő, 2400 megawattos gáztüzelésű erőműnek a kapacitása, amely a terv szerint 2013-ra készül el - közölte Góczi István, az Emfesz Első Magyar Földgáz- és Energiakereskedelmi Kft. ügyvezető igazgatója csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón.
Vágólapra másolva!

Az észak-alföldi régióban épülő erőmű hat darab 400 megawattos blokkjából az első két blokk már 2011-ben üzemelhet, míg a másik kétszer 800 megawatt kapacitás két éven belül megvalósítható lesz. Az építkezés 2000-3000 embernek ad majd munkát, az erőműtársaság pedig 200 főt foglalkoztat. Az erőműhöz kapcsolódóan idetelepülő ipar akár több ezer új munkahelyet is teremthet - hangsúlyozta Góczi István ügyvezető. A 2400 megawattos teljesítményt érzékelteti, hogy a paksi nukleáris erőmű teljesítménye jelenleg 1900 megawatt körül van, és így is a magyar villamosenergia-termelés közel 40 százalékát adja.

A beruházást 15 százalékban saját erőből, 85 százalékban banki hitelből finanszírozzák. A projektre alakult 500 millió forint jegyzett tőkéjű Emfesz Erőmű Kft. a Magyar Energia Hivataltól (MEH) már megkapta a tüzelőanyag engedélyt, és a társaság június elején hivatalosan megkezdi a környezetvédelmi engedélyekhez kapcsolódó eljárást. A beruházást 2008-ben kezdik meg.

Az erőmű az új technológiának köszönhetően 58 százalékos hatékonysággal nagyon versenyképesen működik majd. A magyarországi erőművek átlagos hatásfoka 37-38 százalék - mondta Góczi István. Az Emfesz-erőmű termelői ára 0,6-0,7 euró lesz kilowattóránként, ami ugyan kicsit több a paksi termelői árnál, de hasonló a második legalacsonyabb költséggel termelő Mátrai Erőműéhez. Az az erőmű viszont nem szabályozható a magyar villamosenergia-rendszerben, míg az Emfeszé az lesz - jegyezte meg az ügyvezető.

Az áramtermelésből megmaradó 42 százaléknyi hő több mint fele nagyon gazdaságosan hasznosítható. Ezért várják, hogy az erőmű közelében ipari park jöjjön létre fajlagosan nagy energiaigényes tevékenységek betelepítésére.

A beruházás első fázisa 540 millió euróba kerül, többek között a célvezeték megépítése miatt. Góczi István elmondta: a magyar szakaszon mintegy 25, az ukrán részen pedig 40 kilométer hosszú lesz a vezeték, amely az Emfesz telephelyét köti össze az ukrajnai tárolóval és kapcsolódik a Testvériség vezetékhez. A négymilliárd köbméter kapacitású 700-800 milliméter átmérőjű gázvezeték megépítése a magyar szakaszon nagyságrendileg mintegy 10 millió dollárba kerül, és az Emfesz reményei szerint azt a Mol üzemelteti. A magyar olajtársaság még nem adott választ az Emfesz megkeresésére - tette hozzá az ügyvezető.

Tárgyalások folynak a közvetve ukrán állami tulajdonban lévő Ukrantranszgazzal is legalább 30 napra elegendő bértárolásról és a szükséges gázmennyiség szállításáról. A 32 milliárd köbméter kapacitású ukrán gáztároló-rendszerhez Bogorodcsánynál kapcsolódna az Emfesz-erőmű szállítóvezetéke, és a magyarországi cég 400 millió köbméter földgáz tárolását szeretné biztosítani. Az Emfesz jelenleg a 2015-ig szóló szerződés alapján évi mintegy hárommilliárd köbméter gázt kap az ukrán féltől. A 2028-ig szóló szerződésben évi 6,5 milliárd köbméter földgázt szeretne a társaság lekötni. Az erőmű névleges földgázfelhasználása évi 3,5 milliárd köbméter lesz, de azt akár négymilliárdra is lehet bővíteni.

Az Emfesz annak a Rosszukrenergónak a tulajdona, amelyet 50 százalékban a Gazrpom, 50 százalékban pedig Dmitrij Firtasz ukrán üzletember birtokol. Magyarországon elsősorban gázkereskedelemmel foglalkozik, de részt vesz a villamosenergia-szabadpiacon is ukrán áram behozatalával. Az Emfesz tavaly az előző évi 10,062 milliárd forint adózott nyereséggel szemben mindössze 1,334 milliárd forint profitot ért el. Az árbevétel 144,623 milliárd forint volt, szemben az egy évvel korábbi 93,475 milliárd forinttal. A földgázpiacon ma már 12 cég van versenyben ami az árak jelentős csökkenéséhez, és az Emfesz profitjának visszaeséséhez vezetett - válaszolta kérdésre Góczi István.