Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Emelkedéssel indult a tőzsde

Vágólapra másolva!
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 229,90 pontos emelkedéssel, 26.211,83 ponton nyitott csütörtökön. A szerdai záró értékhez képest ez 0,88 százalékos erősödés.
Vágólapra másolva!

Emelkedő árfolyamokra számít Dobár Péter, a CIB Bank elemzője délelőtt. Ezt vetíti előre az amerikai tőzsdeindexek erősödése, aminek nyomán a távol-keleti piacok is erősödtek reggel. A sanghaji tőzsdeindex 2,6 százalékot korrigált fölfelé a szerdai 6,5 százalékos esés után. A szakember a vezető papírok közül elsősorban az OTP és a Mol jó szereplésére számít.

A BUX szerdán 45,89 pontos, 0,18 százalékos csökkenéssel, 25.981,93 ponton zárt. A részvénypiac forgalma alacsony volt, 15,2 milliárd forintot tett ki, a vezető részvények a Magyar Telekom kivételével gyengüléssel zárták a kereskedést.

A világpiacokat szerdán átmenetileg megrázó sanghaji áralakulás csütörtökön pozitívra fordult. A helyi spekulánsok által kedvelt, kis vállalati tőkeértéket képviselő részvények csütörtökön is gyengék voltak a részvény-kereskedelmi illeték szerdai emelése miatt, de a nagyvállalatok hosszabb távra vásárolt részvényei már sokat erősödtek, éppen, mert az illeték emelése miatt megnőtt az érdeklődés a tartósabb befektetések iránt.

A sanghaji értéktőzsde fő mutatója, a Shanghai Composite Index, amely szerdán 6,5 százalékkal zuhant, csütörtökön a kereskedés első felében még további 4,81 százalékot vesztett, zárásra azonban, 4176,465 ponton, már 3,04 százalékos nyereségben volt a szerdai záróhoz képest.

Szerdán a kínai pénzügyminisztérium rendeletére az addigi 0,1 százalékról 0,3 százalékra emelkedett a részvénykereskedelmi illeték Kínában. Az intézkedés célja a forró pénzek áramlásának lassítása, végső soron a túlhevült gazdasági növekedés fékezése.A nagyobb bankok a napi limitet súrolva, közel 10 százalékkal drágultak csütörtökön, és 10 százalékot nyert a Sinopec olajvállalat is, miután nagy olajleletről számolt be Kína észak-nyugati részén.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről